CGO: Solidarno za prava LGBTIQ osoba, nadležni da omoguće njihovo ostvarivanje

Upečatljive kampanje, plemeniti gestovi i deklarativne izjave, smatraju oni, neće donijeti poboljšanju položaja jedne od najdiskriminisanijih grupa u Crnoj Gori, a ocijenili su i da govor mržnje prema ženama i LGBTIQ osobama u prvom redu, dolazi sa adrese pojedinaca, ali i "grupacija koje su u sastavu koalicija koje su odnijele pobjedu na parlamentarnim izborima"

9614 pregleda 9 komentar(a)
Parada ponosa, Podgorica 2019., Foto: Savo Prelević
Parada ponosa, Podgorica 2019., Foto: Savo Prelević

Centar za građansko obrazovanje (CGO) pozvao je nadležne institucije da omoguće ostvarivanje prava LGBTIQ osoba iz Zakona o životnom partnerstvu lica istog pola i da tu zajednicu stavi među grupe koje su najpogođenije Kovid 19 pandemijom, a kako bi se položaj ove zajednice unaprijedio i štetne posljedice Kovid 19 sanirale, saopšteno je iz ovog Centra.

Oni su povodom Međunarodnog dana borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije (IDAHOT) kazali da je crnogorsko društvo 2020. godine napravilo ispravan ljudski iskorak ka omogućavanju punopravnog dostojanstvenog života LGBTIQ osoba usvajanjem Zakona o životnom partnerstvu lica istog pola.

"Mnogo nade, prije svega LGBTIQ osoba, njihovih porodica, ali i aktivista za ljudska prava i međunarodne zajednice, položeno je u ovaj zakon i njegovu primjenu. Međutim, Kovid19 pandemija, uz narativ određenih djelova vladajuće strukture – učinili su da je LGBTIQ zajednica u strahu da ne samo da ovaj Zakon neće zaživjeti, nego da će i neka osnovna prava ponovo biti ugrožena", saopšteno je iz CGO.

Smatraju da je prošlogodišnji Montenegro Prajd imao snažnu poruku i kampanju koja je nastavljena uokviravajući i Međunarodni dan borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije.

Dodali su da su oni kroz članstvo u Koaliciji "Zajedno za LGBT prava" ali i samostalnim učešćem dijela tima, dali doprinos ovoj kampanji kako bi osnažili simbole otpora diskriminaciji, nasilju, predrasudama i stereotipima, govoru mržnje, neprihvatanju LGBTIQ osoba.

Međutim, kako kažu, upečatljive kampanje, plemeniti gestovi i deklarativne izjave neće donijeti poboljšanje položaja jedne od najdiskriminisanijih grupa u Crnoj Gori.

Ocjenili su da ima razloga za posebnu zabrinutost zbog zapaljive retorike i govora mržnje prema ženama i LGBTIQ osobama u prvom redu, koja dolazi sa adrese pojedinaca, ali i "grupacija koje su u sastavu koalicija koje su odnijele pobjedu na parlamentarnim izborima."

"Zabrinjavajuće i što Ministarstvo pravde, ljudskih i manjinskih prava u svojoj novoj sistematizaciji ne prepoznaje LGBTIQ populaciju kao onu na koju treba da ima fokus. CGO poziva nadležne institucije da preduzmu akcije koje će LGBTIQ osobe u Crnoj Gori zaštititi od opasne retorike koja već inspiriše dio radikalno nastrojene javnosti u pravcu omalovažavanja, vrijeđanja i diskriminisanja LGBTIQ osoba", navodi se u njihovom saopštenju, a koje potpisuje koordinatorka programa Željka Ćetković.

Ćetković
Ćetkovićfoto: CGO

To, kako ističu, zahtijeva proaktivniji pristup skupštinskog Odbora za ljudska prava i slobode u adresiranju prava LGBTIQ osoba i njihovom snažnom i sadržajnom zagovaranju u Skupštini.

Takođe su pozvali i Ministarstvo unutrašnjih poslova, odnosno Upravu policije, da promptno reaguje na sve slučajeve nasilja nad LGBTIQ osobama, a Tužilaštvo da iste slučajeve adekvatno i hitno procesuira.

"Pozivamo, takođe, sve nadležne institucije da u zajedničkom naporu izrade plan oporavka LGBTIQ zajednice od posljedica Kovid19 pandemije a zbog koje je ova populacija dodatno izložena diskriminaciji i nasilju što joj ograničava mogućnosti da ostvare osnovne životne potrebe", kazala je Ćetković.

Iz CGO-a smatraju da više nego ikad moramo biti solidarni i podržavajući prema različitostima, ne samo zato nas one obogaćuju kao društvo, nego zato što svako treba da ima jednake šanse u ostvarenju prava i sloboda.

Međunarodni dan borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije (IDAHOT) obilježava se 17. maja u cilju podizanja svijesti o LGBTI pravima i predstavlja simboličan dan LGBTIQ osoba, jer je 17. maja 1990. godine Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) skinula homoseksualnost sa liste mentalnih poremećaja.

Bonus video: