CAREP: Upoznali smo mlade iz većinske populacije sa Danom otpora Roma

"Crveni krst uvijek iskazuje solidarnost i ima razumijevanja za važne datume romske zajednice i na tome im zahvaljujemo"

1950 pregleda 60 reakcija 0 komentar(a)
Foto: CAREP
Foto: CAREP

Centar za afirmaciju RE populacije – CAREP je, povodom 16. maja - Dana otpora Roma, po drugi put organizovao Dan sa mladima iz Crvenog krsta Nikšića. Današnje druženje organizovano je za već drugu generaciju koja prolazi kroz program/prezentaciju Centra, saopšteno je iz te organizacije.

"Cilj nam je da mlade iz većinske zajednice upoznamo sa istorijom i identitetom Roma, pa smo iskoristili Nedjelju Crvenog krsta (8-15. od maja) da u aktivnosti organizovane tim povodom uvrstimo i obilježavanje Dana otpora Roma - istorijski i važan datum za našu zajednicu. Crveni krst Crne Gore 8. maja je obilježio Svjetski dan Crvenog krsta. Toga dana počela je i Nedjelja Crvenog krsta. Crveni krst uvijek iskazuje solidarnost i ima razumijevanja za važne datume romske zajednice i na tome im zahvaljujemo", navodi se u saopštenju.

Izvršni direktor CAREP-a, Nardi Ahmetović realizovao je Dan sa mladima iz Crvenog krsta, a zahvalnost su iz te NVO uputili i predsjednku Omladinskog kluba 25 Jakovu Radojeviću, zahvaljujući čijem pozivu je na prezentaciji učestvovalo 28 mladih Nikšićana.

"Na početku smo postavljali osnovna pitanja: Ko su Romi? Da li znate nešto o Romima? Veoma mali broj njih je bio u stanju našto da odgovori. Ali, oni na žalost nijesu krivi što ne znaju odakle potiču Romi, korijene njihovog identiteta, niti koji su to važni datumi kroz romsku istoriju. Na ta pitanja smo se potrudili da im damo odgovore i tako im približimo Rome kao njihove sugrađane i susjede sa kojima dijele svakodvni život, te su na kraju bili zadovoljni sadržajem predstavljenog", dodaju iz CAREP-a.

Tokom prezentacije je emitovan video koji je CAREP snimio povodom 8. aprila - Dana Roma uz podršku Help-a i romske organizacije mladih “Koračajte sa nama Phiren Amenca”, koji je finansirala EU.

Prikazan je, kako dodaju iz CAREP-a, i rep spot mladih iz Berana “Ko si da mi sudis” čiji su autori Gianni & Eni, a koji se bavi ljudskim pravima RE populacije.

CAREP-u je, kako navode, kao mladoj romskoj organizaciji jedan od važnih ciljeva i da mlade Rome i mlade iz većinske populacije pozovu i uključe u druženja koja planiraju da organizuju u narednom periodu. Vjeruju da takva vrsta interakcije može doprinijeti socijalnoj inkluziji Roma u crnogorsko društvo i uticati na smanjenje etničke distance većinske zajednice prema Romima.

"Prilika je ovo i da podsjetimo da se ovaj važan datum danas obilježava u znak sjećanja na 16. maj 1944. godine, kada se u najvećem njemačkom koncentracionom logoru za masovna uništenja stanovništva Aušvic-Birkenau (Auschwitz-Birkenau) dogodila prva pobuna romskih zatočenika. Nacistička politika je propagirala rasističke zakone kojima je opravdavala tretiranje grupa koje, prema njima, nijesu vrijedne življenja- Rome su, uz druge etnike grupe, uvrstili u manje vrijedne. Pobuna zatvorenika u koncentracionom kampu dogodila se upravo tamo gde je najmanje očekivana. Romski narod u koncentracionom logoru Aušvic-Birkenau pobunio se i suprotstavio zločincima u pokušaju da sačuvaju živote svojih sunarodnika 16. maja, 1944. godine. Smatrali smo da je ovo odlična prilika da uz priču o romskom otporu podsjetimo na to šta su mržnja, rasna diskriminacija i fašizam u stanju da izazovu – unverzalna i važna lekcija iz istorije koja se nikad i nigdje ne bi smjela ponavljati", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: