Mučne scene u Starom gradu u Ulcinju: Blato i kanali u praskozorje sezone

Od četiri hotela, samo jedan radi, a vlasnici otvorenih restorana kažu da kao i da ih nijesu ni otvarali, jer nema pristupa... Kaldrma trebalo da bude završena u martu, a polovinom maja ne nazire se kraj radova

40348 pregleda 116 reakcija 24 komentar(a)
Slika koja dočekuje goste, Foto: Privatna arhiva
Slika koja dočekuje goste, Foto: Privatna arhiva

Da, otvorio sam restoran, ali isto kao da nijesam. Za koga? Kad niko ne može da dođe jer, prosto, nema pristupa, žali se Šazi Nimanbegović, vlasnik restorana Teuta u Starom gradu u Ulcinju.

On je jedan od više od deset vlasnika restorana u Starom gradu, koji i ove godine sa zebnjom dočekuje sezonu od koje živi i hrani familiju - posla lani gotovo da i nije bilo zbog pandemije korona virusa, a ove kasni rekonstrukcija drevne kaldrme, koja je trebalo da bude završena u martu..

“Situacija je katastrofalna, ne znamo šta da radimo. Oko nas je blato, tu su i kanali... Nemoćni smo, niko ništa ne radi“, kaže Nimanbegović za “Vijesti”.

Od četiri hotela unutar drevnih zidina, kapije za goste otvorila je samo Palata Venecija uprkos tome što je sezona na pragu. Vlasnik Palate Gani Resulbegović priča da ozbiljno razmišlja da podijeli sudbinu ostalih hotelijera.

“Možda zatvorim, vidjeću još jer ovo nijesu normalni uslovi za rad. Gdje su sada brojne NVO i civilni sektor, intelektualci i elita da dignu glas protiv svega ovoga što rade Starom gradu“, kaže s ogorčenjem.

U istoj situaciji je oko 50 domaćinstava, koja takođe zavise od sezone.

Predsjednik Društva prijatelja Starog grada “Kaljaja“ Ismet Karamanaga ističe da izrovane ulice već mjesecima remete normalan život Starograđana, ugrožavajući i njihovo egzistencijalno pitanje.

“U pitanju je jedan neprofesionalan, nehuman i neljudski odnos prema Starom gradu kao Spomeniku kulture I kategorije. I tu su svi odgovorni, bez izuzetaka, od ministarstva, preko Opštine, do izvođača i podizvođača radova“, kazao je Karamanaga.

Naveo je da i mještani teško izlaze na kraj sa raskopima, a kamoli turisti.

“Nemamo iluzija da kaldrma može biti gotova prije sezone. Zato ćemo tražiti da nam kao privremeno rješenje postave beton od nekoliko centimetara, kako ne bismo imali gliba i prašine. Ne znam zašto nam se sve ovo dešava, ali u ministarstvu, koje je investitor, moraju da znaju da mi danas imamo 500 praznih kreveta, i to vrhunske kategorije“, kazao je Karamanaga.

Resulbegović je prije dva mjeseca u dopisu Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, koji je, kaže, dostavio na sve relevantne adrese u državi, upozorio na posljedice kašnjenja radova.

“Kao neko ko svaki dan prolazi ovim ulicama i prati izvođenje radova, ukazujem vam kao naručiocu radova, da sam mišljenja da se oni ovim tempom ne mogu završiti u predviđenom roku, ni u kom slučaju. Na ovakav način, ugrožava se naša već i ovako neizvjesna egzistencija, samo sada ne zbog cjelokupne situacije, već zbog neodgovrnih izvođača radova koje ste vi angažovali“, napisao je Resulbegović.

Podsjetio je da je ugovorom o javnoj nabavci, ministarstvo zaključilo ugovor sa “Montal DSD“ Podgorica i “Ramel“ DOO iz Nikšića 19. decembra 2017. i napomenuo da su radovi trebalo da budu okončani u roku od četiri mjeseca od početka izvođenja.

“Radovi su trebalo da počnu u decembru prošle i da budu završeni u martu ove godine. Ali, oni su kasnili i počeli su tek u januaru ove godine pa i pored toga, još nijesu privedeni kraju. Izvođači ne samo da nemaju dovoljno radne snage na terenu, već gradilište drže neobezbijeđeno, tako da stanari padaju u raskopane kanale“, napisao je Resulbegović.

On je tada pozvao Ministarstvo da hitno reaguje i obezbijedi prisustvo svih nadležnih inpekcija.

“U slučaju da urgentno ne reagujete na adekvatan način i ne upozorite izvođača na ozbiljna kašnjenja i stanje na terenu, svjesni ste da ćete vi biti odgovorni, ne samo za štetu kako nastalu nemogućnošću da obavljamo privredne djelatnosti, nego i u slučaju da se na ovako neobezbjeđenom i neurednom gradilištu dogodi nezgoda bilo kome“, poručio je tada Resulbegović.

Kasni se zbog “nerealnog” roka, pandemije, lošeg vremena...

Iz podgoričke firme “Montal”, koja je glavni izvođač radova, “Vijestima” je rečno da je kašnjenje realizacije projekta postavljanja kaldrme u Starom gradu posljedica objektivnih okolnosti.

“Tačno je da je projektom bilo predviđeno da radovi budu gotovi za četiri mjeseca. Međutim, nakon uvida u stvarno stanje na terenu, jasno je bilo da je rok nerealan. Zašto? Zato što smo se suočili sa brojnim nelegalnim instalacijama i zato što mještani nijesu htjeli stari kamen za kaldrmu, a za bilo koji drugi od predviđenog, treba nova procedura“, tvrde u “Montalu”.

Dodaju da su pored svega toga bili suočeni sa lošim vremenom, velikim brojem prazničnih dana, ali i epidemijom koronavirusom.

“I u nadzoru i podizvođačima, dosta ljudi bilo je oboljelo od virusa. To su sve objektivne okolnosti usljed kojih kasni realizacija projekta“.

Iz te firme nijesu odgovorili na pitanje kada se može očekivati kraj radova.

“Uskoro će biti dopremljen kamen pješčar koji su tražili mještani. Nama kao izvođačima je cilj da svi budu zadovoljni. Ipak je u pitanju Stari grad“, poručili su iz firme “Montal”.

Bonus video: