Proljeće, a zima se još ne predaje: Sve je ljepše kad smetovi prkose suncu

Pješke, na krpljama, na skijama, preko jedne od pet planina koje okružuju Kolašin i uživanje je zagarantovano, tvrdi za “Vijesti“ alpinista i kanjoning vodič Željko Pejović

15200 pregleda 24 reakcija 1 komentar(a)
Sunce i snijeg, Foto: Željko Pejović
Sunce i snijeg, Foto: Željko Pejović

Proljećni mjeseci u Kolašinu, koje turistički poslenici zovu “međusezona“, dok se zima na planinama još ne predaje, mogli bi biti jako interesantni turistima.

Tu svoju tvrdnju alpinista i kanjoning vodič Željko Pejović, svakodnevno dokazuje atraktivnim fotografijama sa pohoda po Bjelasici, Moračkim planinama, Sinjajevini...

Pješke, na krpljama, na skijama, preko jedne od pet planina koje okružuju Kolašin i uživanje je zagarantovano, tvrdi on za “Vijesti“.

 Detalj iz planine
Detalj iz planinefoto: Željko Pejović

“Ovaj period, od zvaničnog završetka zimske do početka ljetnje sezone, je veoma interesantan. Kolašin u ovo doba može mnogo toga da ponudi turistima. Ovogodišnje proljeće je posebno i zbog količine snijega koja se zadržala na planinama. Turno i nordijsko skijanje, a za one koji vole ‘višak adrenalina’ tu su mnogobrojni zahtjevni vrhovi koji su u potunosti okovani snijegom i ledom - sve to mogu da budu segmenti atraktivne turističke ponude“, objašnjava Pejović.

Moguće je, kaže, praviti i kombinovane ture hodanja na krplje i pješačenja.

Vrhovi oko Kolašina “pružaju neograničene mogućnosti, za različite nivoe fizičke spremnosti“.

Pješačke ture, vožnja kajaka i rafting, takođe su njegova preporuka.

Uživancija zagarantovana
Uživancija zagarantovanafoto: Željko Pejović

Pejović kaže da su najatraktivnije, ali u ovo doba godine i sa najviše uživanja, pješačke ture do izvora Morače, prolazak kroz kanjon Mrtvice i tura oko Biogradskog jezera i do vidikovca Bendovac.

“Neki od najatraktivnijih kanjona mogu sada da se prolaze, dok drugi zbog visokog vodostaja nisu bezbjedni. Naravno, u planine, kroz kanjone, se kreće sa dovoljno informacija i vodičem. U svakom slučaju, izbor je veliki, a uživanje zagarantovano za sve koji cijene aktivan odmor i bogastvo prirodnih ljepota sjevera Crne Gore“, poručuje Pejović.

Fotografije sa ture od Semolja do Veljeg Dubokog, koje je Pejović nedavno podijelio sa korisnicima društvenih mreža, potvrđuju njegove riječi.

Ta dionica je, objašnjava on, najljepši dio Moračkih planina.

“Prije šest dana smo (četiri nordijca i jedna dama na telemark skijama) prošli najljepši dio Moračkih planina. Krenuli smo sa Semolja, a onda se preko Javorja, između Zebalaca, popeli Krutaš i spustili se na Kapetanovo jezero. Tu dnevnu turu završili smo u Miliin Do, nedaleko iznad Veljeg Dubokog“, kaže Pejović.

U zimskom ambijentu, priča, čak i kad je kalendarsko proljeće - “svaki kilometar je dva“.

Međutim, tvrdi Pejović, pogled na mnoge predjele kolašinske opštine, u ovo doba kad smetovi prkose suncu, “dva puta je ljepši“.

Bonus video: