Nelegalna kuća donedavno ministrova

Ratko Mitrović je do 20. aprila bio vlasnik parcele na kojoj je bez dozvole građeno, kada je njegov sin Matija uknjižio poklon na sebe...

68378 pregleda 1160 reakcija 162 komentar(a)
Mitrović, Foto: SAVO PRELEVIC
Mitrović, Foto: SAVO PRELEVIC

Ministar ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ratko Mitrović sve do prije dvadesetak dana bio je vlasnik jedne od parcela na kojoj je nelegalno sagrađena kuća u Budvi.

Prema listu nepokretnosti u koji su “Vijesti” imale uvid, njegov sin Matija se na parcelu od 270 metara kvadratnih uknjižio 20. aprila ove godine.

Kuća je izgrađena u naselju Komoševina, u podnožju brda Spas, nekoliko stotina metara vazdužne linije od budvanskog Starog grada, a aktuelni ministar dobio je 2015. godine urbanističko-tehničke uslove za parcelu od 270 kvadrata, koja se tada vodila na njega i Biljanu Mitrović. Ubanističko-tehnički uslovi su prvi papir neophodan za dobijanje građevinske dozvole.

Ministar je prije nekoliko dana za TV “Vijesti” kazao da nije vlasnik “na divlje” sagrađene kuće u Budvi...

Prema listu nepokretnosti, njegov sin je vlasnik tri parcele, ukupne površine 552 kvadrata, koje je, kako piše u katastarskoj evidenciji Uprave za nekretnine, dobio na poklon.

U katastru nije evidentirano da na tim parcelama ima građevinskih objekata. Međutim, na Geoportalu jasno se vidi da je na dvijema parcelama izgrađen objekat.

Na parcelu od 276 kvadrata mlađi Mitrović se uknjižio 30. januara 2018. godine, a na parcelu od 270 metara kvadratnih i dio od 7 kvadrata tek 20. aprila ove godine.

Na parcelema od 276 i 270 kvadrata je izgrađena nelegalna kuća, što se navodi u zahtjevu za legalizaciju koji je mlađi Mitrović predao 17. jula 2018. godine. U zahtjevu piše da je kuća izgrađena 2004. godine i da je ukupna bruto-površina 195 metara kvadratnih, odnosno 160 kvadrata neto. Navodi se i da kuća ima podrum i prizemlje. Ministar Mitrović kazao je TV “Vijesti” da je njegov sin vlasnik nelegalnog objekta u Budvi.

“Nije tačno, ja nijesam vlasnik tog objekta”, odgovorio je Mitrović u emisiji “Načisto”, upitan da li je tačno da je vlasnik nelegalnog objekta u Budvi.

Na pitanje - da li je neko od članova njegove porodice vlasnik bespravno izgrađenog objekta u naselju Komoševina, odgovorio je: “Nije od moje porodice…Vlasnik je sin, koji je posebno domaćinstvo, živi u Budvi. Stanovnik je Budve”.

Parcele Mitrovića 2540/2 i 2540/3
Parcele Mitrovića 2540/2 i 2540/3foto: Geoportal/screenshot

Ministar je precizirao da se kuća nalazi u selu Komoševina.

“Jedan dio tog objekta sagrađen je prije 20-30 godina, u periodu kada taj prostor, pošto je udaljen od grada, seosko područje, nije bio urbanizovan”, rekao je Mitrović.

Komoševina je naselje u podnožju brda Spas, gdje je trenutno najveća građevinska aktivnost - izgrađeni su luksuzni apartmani i vile. Iz naselja se pruža pogled na cijelu budvansku rivijeru...

Na području Budve ima više od tri hiljade nelegalnih objekata - bez dozvole su u posljednjih dvadesetak godina građene stambene zgrade, kuće, hoteli, čak i obrazovne ustanove...

Da je ministar planirao da gradi, ukazuje i to što je još 15. septembra 2015. godine tadašnjem Sekretarijatu za prostorno planiranje i održivi razvoj Opštine Budva podnio zahtjev za izdavanje urbanističko-trehničkih uslova za parcelu od 270 kvadrata.

Parcela se tada vodila na njega i Biljanu Mitrović, a 20. aprila uknjižena je na njegovog sina.

Kuća Mitrovića
Kuća Mitrovića foto: Privatna Arhiva

U vrijeme kada se vodila na ministra, parcela je bila planski obuhvaćena lokalnom studijom lokacije Komoševina I.

“Naknadnim geodetskim snimanjem terena ustanovljeno je da su projektant i revidenti napravili tehničke i stručne greške kod izrade LSL Komoševina i da je naš individualni stambeni objekat koji je star više od 20 godina (izgrađen je u periodu kada ova zona nije bila urbanizovana) u ovom urbanističkom planu zarotiran, pomjeren i prikazan sa pogrešnim dimenzijama“, naveo je Mitrović 2015. godine u zahtjevu za izdavanje urbanističko-tehničkih uslova.

Sekretarijat je 20. oktobra 2015. izdao Mitrovićima urbanističko-tehničke uslove.

Kako stoji u rješenju u koje su “Vijesti“ imale uvid, na parceli od ukupno 537 kvadrata moguće je izgraditi kuću sa prizemljem i dva sprata, ukupno 322 kvadrata bruto-građevinske površine.

Prema podacima sa sajta Opštine Budva, Mitrovići nijesu podnosili zahtjev za izdavanje građevinske dozvole.

Opština odbila zahtjev za legalizaciju

Opština Budva odbila je da legalizuje kuću Mitrovića.

Sekretarijat za urbanizam i održivi razvoj ocijenio je kao neuredan zahtjev mlađeg Mitrovića za legalizaciju kuće.

“Odbija se zahtjev Matije Mitrovića iz Budve za legalizaciju bespravnog objekta, kao neuredan“, piše u rješenju Sekretarijata od 15. januara ove godine, koji je potpisao sekretar za urbanizam Stevo Davidović.

Mlađi Mitrović, kako je pojašnjeno u obrazloženju rješenja, bio je pozvan 20. aprila prošle godine da otkloni nedostatke koji su utvrđeni, kako bi se postupilo po podnesku. Ostavljen mu je rok od 30 dana, ali on to, kako se navodi, nije učinio, zbog čega je zahtjev za legalizaciju i odbijen.

Bonus video: