Odbor dao zeleno svjetlo za dječiji dodatak za djecu do šest godina

Poslanica Socijaldemokratske partije (SDP) Draginja Vuksanović Stanković smatra da se time diskriminišu ostala djeca, odnosno da je suprotno Porodičnom zakoniku

18789 pregleda 773 reakcija 31 komentar(a)
Zakonodavni odbor, Foto: Skupština Crne Gore
Zakonodavni odbor, Foto: Skupština Crne Gore
Ažurirano: 17.05.2021. 14:10h

Zakonodavni Odbor Skupštine Crne Gore ocijenio je danas da su izmjene Predloga zakona o izmjenama i dopuni Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti, kojim je predviđeno uvođenje dječijeg dodatka od 30 eura za djecu do šest godina u skladu sa Ustavom i pravnim poretkom Crne Gore.

Dopunama je predviđeno da sva djeca do šest godina primaju 30 eura dječijeg dodatka, a protiv toga je bila poslanica Socijaldemokratske partije (SDP) Draginja Vuksanović Stanković, koja smatra da se time diskriminišu ostala djeca, odnosno da je suprotno Porodičnom zakoniku.

Kako je pojasnio potpredsjednik Socijalističke narodne partije (SNP) Dragan Ivanović primjena Zakona ipak neće početi od prvog jula, već od prvog oktobra.

Pored toga, Odbor je ocijenio da je Predlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o radu, kojim je predviđeno povećanje minimalne cijene rada sa 222 na 250 eura u skladu sa sa Ustavom i pravnim poretkom Crne Gore.

Kako je pojasnio Ivanović, novac za dječiji dodatak je obezbijeđen, a Vuksanović Stanković je ostala pri stavu da je to diskriminiacija djece, jer porodični Zakonik je djecu svrstao u mlađe maloljetnike do 14 i starije do 18 godina.

Poslanik Demokratske Crne Gore Momo Koprivica smatra da se ne radi o diskriminaciji, odnosno da je upravo ukidanjem prije 20 godina došlo do diskriminacije svakog djeteta.

On je naglasio da su uvođenjem dječjeg dodatka to ispravlja, a da je izmjenama Zakona o osnovnom obrazovanju predviđeno da svi osnovci ubuduće dobijaju besplatne udžbenike.

Bonus video: