"Pokrenuti dijalog o prevazilaženju negativnog tretmana LGBTI tematike u crnogorskom obrazovnom sistemu"

"Jedino inkluzivno obrazovanje koje široj javnosti i budućim generacijama čini dostupnim relevantne i naučno utvrđene činjenice, može sistemski riješiti problem homo/bi/transfobije", kaže se u saopštenju

2018 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: LGBT Forum Progres
Ilustracija, Foto: LGBT Forum Progres

LGBT Forum Progres i LGBTIQ Socijalni Centar danas su podnijeli inicijativu ministarki prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesni Bratić, sa ciljem pokretanja dijaloga o prevazilaženju negativnog tretmana LGBTI tematike u crnogorskom obrazovnom sistemu.

U saopštenju Foruma podsjeća se da se danas obilježava Međunarodni dan borbe protiv homo/bi/transfobije, povodom 17. maja 1990. godine, kada je Svjetska zadravstvena organizacija (SZO) uklonila homoseksualnost sa liste mentalnih poremećaja.

Oni smatraju da je jedna od oblasti koja predstavlja preduslov za društveno prihvatanje LGBTI osoba u Crnoj Gori zastupljenost LGBTI tematike u obrazovanju.

Akademska šetnja ponosa
foto: LGBT Forum Progres

"Jedino inkluzivno obrazovanje koje široj javnosti i budućim generacijama čini dostupnim relevantne i naučno utvrđene činjenice, može sistemski riješiti problem homo/bi/transfobije", kaže se u saopštenju.

Ističe se da su naučno i činjenično bazirani stavovi su doveli i do 17. maja 1990. godine.

"Stoga nevladine organizacije LGBT Forum Progres i LGBTIQ Socijalni Centar kao centralnu temu i ključnu oblast obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv homo/bi/transfobije ove godine postavljaju upravo koncept inkluzivnog obrazovanja", rekli su iz Foruma.

Iz te nevladine organizacije su objasnili da se obilježavanjem današnjeg dana slavi snaga, otpornost i istrajnost LGBTI zajednice, na putu ka društvenoj i zakonskoj ravnopravnosti.

Iz Foruma su ocijenili da su životi LGBTI osoba primjetno drugačiji u odnosu na početke javnog djelovanja pokreta, ali da i dalje obiluju preprekama i ograničenjima, koje tu zajednicu "odvajaju" od većinske populacije.

Forum Progres je prvu ovakvu inicijativu pokrenuo 2013. godine, nakon sprovođenja sveobuhvatne analize udžbeničkog sistema na nivou srednjih škola.

"Nažalost prethodni čelnici crnogorskog obrazovanja nijesu našli za shodno da sistemski riješe problem obrazovnog sistema koji nije inkluzivan za sve građane i građanke naše zemlje", kazali su iz Foruma.

U saopštenju se navodi da su aktivisti LGBT Forum Progresa i LGBTIQ Socijalnog Centra, danas lokalnim javnim bibliotekama i bibliotekama akademskih institucija, donirali knjige o promocije i zaštiti ljudskih prava LGBTI osoba.

"Nastavljamo da budemo bezrezervna podrška svima koji nam se obrate i kojima je pomoć bilo koje vrste potrebna", poručili su iz Foruma.

Bonus video: