sjednica skupštine crne gore

Predlog izmjene Zakona: Nošenje maske zakonska obaveza; "Zatvaranje lokala ako se ne poštuju mjere"

Borovinić Bojović je pojasnila da je izmjenama zakona sveobuhvatnije određena nadležnost inspekcija i komunalne policije, čiji je cilj dodatno snaženje kontrolne i kaznene funkcije

30454 pregleda 1574 reakcija 103 komentar(a)
Borovinić Bojović, Foto: Printscreen YouTube
Borovinić Bojović, Foto: Printscreen YouTube
Ažurirano: 17.05.2021. 16:35h

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović, inače pulmolog, kazala je i upozorila da su ranijih godina od virusa gripa umirali ljudi koji prethodno nisu bili vakcinisani.

"Obično niko od najteže oboljelih nije bio vakcinisan. To dovoljno govori o tome koliko je važno da se vakcinišemo, posebno sad kad imamo tu priliku“, kazala je ona u Skupštini tokom rasprave o izmjenama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

Izmjenama propisa definisana je obaveza nošenja zaštitne maske u zatvorenom i na otvorenom prostoru, uz obaveznu fizičku distancu u skladu sa epidemiološkom situacijom.

Za nenošenje maske predviđena je kazna od 30 eura za fizička lica, a za pravna do 30.000 eura.

Borovinić Bojović je pojasnila da je izmjenama zakona sveobuhvatnije određena nadležnost inspekcija i komunalne policije, čiji je cilj dodatno snaženje kontrolne i kaznene funkcije.

Ona je rekla da se predloženim izmjenama bliže određuje karantin, kao i definiše kućna samoizolacija za osobe koje imaju blage simptome zarazne bolesti, kao jedna od mjera zaštite.

Poslanik Socijaldemokrata (SD) Boris Mugoša kazao je da bi, kada procenat revakcinisanih pređe 30 odsto, trebalo propisati da se može kretati u malim grupama na otvorenom bez maske.

On je pohvalio organizaciju masovne vakcinacije, ali i rekao da zabrinjava što je juče vakcinisano prvom dozom svega 1.500 osoba. Pojasnio je da bi u narednih mjesec, ako hoćemo da stignemo do 30 odsto imunizovanih, trebalo da vakcinišemo po 2.700 osoba dnevno.

Zatvaranje lokala na tri dana u slučaju kršenja mjera

Ugostiteljima koji se ne pridržavaju mjera prijetiće i zatvaranje lokala, jer dosadašnje aktivnosti, upravne mjere i radnje koje su preduzimali inspektori i propisane novčane kazne nijesu dale očekivane rezultate, kazala je ministarka.

"Pa je bilo očekivano propisati i obavezu nadležnog inspektora da pored novčane kazne u slučaju utvrđenih nepravilnosti zabrani objavljenje djelatnosti subjektu u trajanju od tri dana, a u slučaju ponavljanja prekšaja zabranu od 15 do 30 dana", objasnila je Borovinić Bojović.

Preporučujemo za Vas