Tivat: Evidentiraće opštinsku imovinu

Lokalna uprava Tivta kreira novi program sa detaljnim podacima, ali se ne zna kada će proraditi

2667 pregleda 1 komentar(a)
Tivat, Foto: SZS Tivat
Tivat, Foto: SZS Tivat

Administracija tivatskog gradonačelnika Željka Komnenovića (Narod pobjeđuje) pokrenula je izradu nove, digitalne evidencije nepokretnosti u vlasništvu lokalne uprave, čime će se, kako očekuju, značajno unaprijediti gazdovanje opštinskim zemljištem i objektima.

Prethodnih godina, povremeno čak i od strane revizora koji su pregledali završne račune budžeta, bilo je dosta javnih primjedbi da lokalna uprava nije raspolagala svim adekvatnim podacima o sopstvenoj pokretnoj i nepokretnoj imovini.

Prema zakonu, Opština je dužna da vodi evidenciju o imovini, a obaveza opštinske Direkcije za imovinu je da podnosi godišnji izvještaj lokalnom parlamentu o stanju imovine. Takve izvještaje Skupština opštine Tivat u proteklom periodu za vrijeme vlasti koalicije DPS-SD-HGI nije nikad razmatrala.

Na pitanje šta je aktuelna gradska uprava od formalnog preuzimanja vlasti sredinom oktobra prošle godine do danas uradila na identifikaciji i popisivanju imovine Opštine, prije svega nekretnina, i kada će biti objavljeni pouzdani i kompletni podaci o imovini sa kojom grad raspolaže, iz kabineta gradonačelnika Komnenovića “Vijestima” je rečeno da se popis imovine “radi svake godine od usvajanja Zakona o državnoj imovini, a na obrascima koji su zakonom i uredbom propisani”.

Krajem 2020. od tadašnje državne Uprave za imovinu, Opštini je dostavljen nalog kojim se traži da se popis imovine vrši na novi način uz primjenu tzv. ARS programa, što je i učinjeno. Međutim, kako objašnjavaju u lokalnoj upravi, taj program se pokazao nefunkcionalnim jer ne sadrži bitne podatke o nepokretnostima.

“Pokazalo se da i raniji način popisa nije bio funkcionalan jer su se samo prepisivali podaci iz listova nepokretnosti, pa je bilo nemoguće pratiti promjene na nepokretnostima”, naveli su iz Komnenovićevog kabineta.

Stoga je Opština odlučila da potraži stručnu osobu, odnosno firmu koja se bavi programiranjem, budući da lokalna administracija ima konkretne zahtjeve u pogledu programa i podataka koje novi registar opštinske imovine treba da sadrži. Iz opštine, međutim, nisu precizirali kada će konačno Opština dobiti adekvatnu i preciznu evidenciju sopstvene imovine i sa njom u skladu sa zakonskim obavezama, jednom godišnje, upoznavati odbornike u lokalnom parlamentu.

Bonus video: