mup pozvao zainteresovanu javnost

Javna rasprava o zakonu o obradi podataka o putnicima u vazdušnom saobraćaju

Javna rasprava će trajati 20 dana od objavljivanja javnog poziva na internet stranici MUP-a i portalu e-uprave

2696 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) pozvalo je zainteresovanu javnost da se uključi u javnu raspravu o Nacrtu zakona o obradi podataka o putnicima u vazdušnom saobraćaju.

Iz MUP-a su kazali da je javni poziv da se uključe u raspravu upućen građanima, naučnoj i stručnoj javnosti, državnim organima, strukovnim udruženjima.

Poziv je, kako su naveli iz tog resora, upućen i političkim subjektima, nevladinim i međunarodnim organizacijama, medijima i svim zainteresovanim organizacijama i zajednicama.

"Prepoznajući potrebu za usaglašavanjem sa pravnom tekovinom Unije i želju da se unaprijedi borba protiv terorizma i drugih teških krivičnih djela, prvi put u Crnoj Gori izradom predmetnog zakona uređuje se obrada podataka o putnicima u vazdušnom saobraćaju u cilju sprečavanja, otkrivanja i vođenja krivičnog postupka za ta krivična djela i pronalaska lica za kojima se traga zbog tih krivičnih djela", kaže se u saopštenju.

Time se, kako su kazali iz MUP-a, usaglašava pravni sistem Crne Gore sa direktivom Unije koja uređuje tu oblast, što predstavlja obavezu Crne Gore u pregovorima o pristupanju i jednu od ključnih mjera u pregovaračkom poglavlju 24.

„Predlozi, sugestije i komentari na Nacrt zakona mogu se dostavljati na adresu – MUP/Direktorat za normativne poslove i razvoj policije, Bulevar Svetog Petra Cetinjskog, broj 22, ili na e-mail adresu: hermin.sabotic@mup.gov.me ili marijana.vico@mup.gov.me“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da će javna rasprava trajati 20 dana od objavljivanja javnog poziva na internet stranici MUP-a i portalu e-uprave.

Preporučujemo za Vas