Vlahović: Izgradnja istočne tribine Gradskog stadiona odavno posao za tužilaštvo

Tvrdi da je očigledno da su Vuković i predsjednik FSCG Savićević zaboravili da je „naš Gradski stadion projektovan tako da se za utakmice ne prodaju karte za prva dva reda na zapadnoj tribini jer se ne vidi veći dio terena, da se sa sjeverne tribine dobrim dijelom iz prva tri reda ne vidi cijeli teren, da dobijete numerisanu kartu za sjedište, a da vas onda dočeka poveći stub ispred vas, koji drži krov tribine“

17384 pregleda 17 komentar(a)
Vlahović, Foto: Privatna arhiva
Vlahović, Foto: Privatna arhiva

U pravnoj državi bi tužilaštvo davno pokrenulo istragu zbog sumnje javnosti da je, prilikom dva konkursa i odabirom pobjedničkog idejnog rješenja istočne tribine podgoričkog Gradskog stadiona, bilo nepravilnosti i sumnji u mogućnost koruptivnih i kriminalnih radnji.

To je saopštio predstavnik asocijacije C.R.E.A.M. Montenegro PPP Alliance Darko Vlahović.

Ta neprofitna asocijacije je Glavnom gradu prije nekoliko godina donirala studiju za projekat Gradskog stadiona.

„Sada Fudbalski savez Crne Gore, na čijem je čelu Dejan Savićević, ide korak dalje i 10. marta bira firmu Studio K, da izradi glavni projekat za istočnu tribinu Gradskog stadiona koji će platiti 500.000 eura i sve to na osnovu idejnog rješenja koje ne zadovoljava kriterijume UEFA Zelenog vodiča o izgradnji stadiona kako je FIFA i UEFA expert za izgradnju stadiona u svojoj analizi predhodno i zaključio. Firma koja je izabrana da uradi Glavni projekat Studio K, nema priznate UEFA reference, a koje FSCG konkursom nije ni tražio“, tvrdi Vlahović.

„Vijesti“ su ranije objavile da ekspert FIFA i UEFA za projektovanje, izgradnju i bezbjednost fudbalskih stadiona Tomas Špek smatra da nijedno nagrađeno idejno rješenje za istočnu tribinu podgoričkog Gradskog stadiona ne odgovara zahtjevima Zelenog vodiča UEFA.

To stoji u njegovoj analizi kvaliteta nagrađenih idejnih rješenja za istočnu tribinu Gradskog stadiona, koje je Glavni grad nagradio početkom oktobra.

„Zainteresovana javnost i dalje nema odgovore kako je stručni žiri koji su sačinjavali između ostalog i tadašnji glavni državni arhitekta Dragan Vuković, glavni gradski arhitekta Filip Aleksić i predsjednik FSCG Dejan Savićević, odlučio za najbolje idejno rješenje autorskog tima koji su činili Ivan Jovićević, Dušan Đurović i Denis Tahirović, čije su stručne reference u projektovanju jaslica i vrtića u Ulcinju, osnovne škole u Tološima itd,a bez bilo kakvih referenci u projektovanju fudbalskih stadiona a posebno ne sa visokim FIFA i UEFA kriterijumima“, poručuje Vlahović.

On tvrdi da je očigledno da su gradonačelnik Ivan Vuković i predsjednik FSCG Savićević zaboravili da je „naš Gradski stadion projektovan tako da se za utakmice ne prodaju karte za prva dva reda na zapadnoj tribini jer se ne vidi veći dio terena, da se sa sjeverne tribine dobrim dijelom iz prva tri reda ne vidi cijeli teren, da dobijete numerisanu kartu za sjedište, a da vas onda dočeka poveći stub ispred vas, koji drži krov tribine“.

„Javnost i dalje očekuje odgovor od gradonačelnika Ivana Vukovića o pravim razlozima raspisivanja više nego sumnjiva dva nacionalna konkursa za idejno rješenje istočne tribine i zašto nisu raspisani međunarodni konkursi. Zašto je cilj raspisivanja dva nacionalna konkursa bio onemogućiti da se prijave i svjetski priznate kompanije koje imaju iskustvo u projektovanju stadiona po visokim FIFA i UEFA kriterijumima“, pita Vlahović.

Podsjeća da je Glavni grad sredinom prošle godine raspisao nacionalni javni konkurs za idejno rješenje istočne tribine Gradskog stadiona, samo 14 dana kasnije međunarodni za idejno rješenje Trga nezavisnosti u Podgorici, a početkom oktobra raspisuje i međunarodni konkurs za idejno rješenje uređenja korita i obala rijeke Morače u Podgorici.

Vlahović je podsjetio da je glavni gradski arhitekta Filip Aleksić ranije saopštio da je smatrao da „Crna Gora apsolutno ima kvaliteta i znanja da ovaj projekat (gradski stadion) može potpisati lokalna scena, što se ispostavilo kao ispravna odluka“.

„Zaključujemo da lokalna scena bez problema može projekovati stadione po FIFA i UEFA kriterijumu, ali ta ista lokalna scena nema znanje za projektovanje parkinga, uređenje korita i obale rijeke Morače i malog trga kod Jusovače, pa glavni gradski arhitekta Filip Aleksić raspisuje međunarodne konkurse ili je nešto drugo u pitanju“, pita Vlahović.

On ističe da je tokom prvog javnog konkursa za idejn o rješenje istočne tribine iz decembra 2019, jedan od članova žirija bio i suvlasnik firme Studio K.

„Konkurs je i poništen zbog konflikta interesa sa drugonagrađenom pa diskvalifikovanom autorkom, koja je zaposlena u njegovoj projektanskoj firmi Studio K. Pola godine kasnije, on više nije član žirija, ali od 10 prijavljenih radova koje potpisuju ukupno 26 autora i prvu i drugu i treću nagradu osvajaju njegovi srodnici i saradnici iz firme Studio K. Firma Studio K je dizajnirala je glavni projekat stadiona na Cetinju, koji je trebalo da bude završen 13.novembra 2020, a koji značajno kasni zbog neadekvatnih projektantskih rješenja, koja nisu rađena na bazi prethodnog iskustva u projektovanju modernih stadionam, a koje firma Studio K nije uspjela riješiti zbog ogromnih propusta koji će prouzrokovati dodatne radove i velike troškove koji će na kraju platiti građani Crne Gore“, tvrdi Vlahović.

Navodi da je Uprava za javne radove koja u ime Vlade Crne Gore prati izgradnju stadiona na Cetinju, u oktobru 2020. podnijela prijavu protiv firme Studio K tadašnjem Ministarstvu održivog razvoja i turizma.

„Zbog sumnje da su napravili faličan projekat, sa zahtjevom da se razmotri mogućnost oduzmanja licence zbog propusta u projektnoj dokumentaciji za stadion na Cetinju. U Ministarstvu EPPU još nisu preduzeli konkretne radnje po podnesenoj prijavi. Ovdje se postavlja pitanje da li se radi o nestručnosti ili smišljenoj aktivnosti da se Aneksima o naknadnim radovima ostvari extra profit“, navodi Vlahović.

Ističe i da Evropska komisija, jasno upozorava da je sektor profesionalnog fudbala identifikovan kao sektor sa velikim rizikom od korupcije i organizovanog kriminala, koji je ozbiljan zločin i koji nekada povezuje pojedince iz sportskih saveza, predstavnike javnih institucija,privatnih kompanija i organizovanih kriminalnih grupa da deluju zajednički. „Zato je veoma važno da se ovaj slučaj istraži do kraja,kao poruka da nema privilegovanih i nedodirljivih i da su pred zakonom svi jednaki“, zaključio je Vlahović.

Bonus video: