Radonjić: Kandić je vozio auto Generalnog sekretarijata Vlade kada je izazvao udes

"To moramo saznati, da bi znali da li se premijer Krivokapić ponovo šali sa javnošću",rekao je Konjević

39968 pregleda 145 reakcija 80 komentar(a)
Sa sjednice Odbora za bezbjednost i odbranu, Foto: Skupština Crne Gore
Sa sjednice Odbora za bezbjednost i odbranu, Foto: Skupština Crne Gore
Ažurirano: 19.05.2021. 13:31h

Zamjenik generalnog sekretara Vlade, Nikola Kandić, vozio je službeni automobil 2. maja kada je i izazvao udes na raskrsnici kod TC Palada u Podgorici.

To je danas pred Odborom za bezbjednost i odbranu Skupštine Crne Gore rekao predstavnik Osnovnog državnog tužilaštva (ODT) Podgorica, državni tužilac Vukas Radonjić.

Rukovodilac podgoričkog ODT Nikola Boričić nije se danas pojavio pred Odborom za bezbjednost i odbranu, ali je predsjednika i članove tog skupštinskog tijela obavijestio šta su preduzeli da utvrde činjenice o udesu u kom je učestvovalo službeno vozilo Vlade Crne Gore.

U tom obavještenju piše da je nakon udesa Aleksa Ćirović prijavio da je upravljao službenim vozilom Generalnog sekretarijata Vlade, ali je više svjedoka potvrdilo da je on došao nakon udesa, a da je mercedesom upravljao Nikola Kandić.

U dopisu Boričića, koji je pročitao predsjednik Odbora Milan Knežević, piše da je taj postupak još u fazi izviđaja.

Obrazloženo je da su te noći učesnici nezgode iz drugog automobila, ali i očevici koji nisu učestvovali u vozilu, ispričali da je Kandić vozio "mercedes", a da je otišao nakon sudara.

Policajac koji je te noći bio na uviđaju o tome je obavijestio tužiteljku, koja je naložila da se obezbijedi prisustvo Kandića, ali i alkotestiranje učesnika.

Poslanik Socijaldemokratske partije (SDP) Raško Konjević koji je i inicirao kontrolno saslušanje tužioca, ministra unutrašnjih poslova Sergeja Sekulovića i v.d. direktora Uprave policije (UP) Zorana Brđanina, pitao je kakva je praksa nadležnih u slučajevima kada učesnik nezgode napusti lice mjesta.

Konjević je pitao i da li je UP predsjednika Vlade obavijestila o onome što je on rekao - da su tokom uviđaja dvojica policajaca vršila određene aktivnosti sa porodicom Popović, pokušavajući da utiču na odvijanje postupka nakon saobraćajne nezgode u kojoj je učestvovao i službeni automobil Vlade koji je zadužio zamjenik generalnog sekretara Vlade Nikola Kandić.

Konjević je tražio da se sazna da li je neko o tome informisao Krivokapića i ako jeste, zbog čega to nije napisano u informaciji.

"To moramo saznati, da bi znali da li se premijer Krivokapić ponovo šali sa javnošću",rekao je Konjević.

Ivan Brajović (Socijaldemokrate - SD) poručio je predstavnicima Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), UP i Tužilaštva, da je najbolje odmah reći istinu.

Vladimir Martinović (Demokratska Crna Gora) rekao je da ne smatra da ovaj slučaj treba praviti po strani, naprotiv, ali da Odbor ne treba svoditi na nivo da saslušavaju ministra i direktora policije zbog saobraćajnih nezgoda, kada ima mnogo značajnijih stvari.

"Bez namjere da polemišem sa gospodinom Brajovićem, iz njegove diskusije moglo se zaključiti da ministar i njegov saradnik Brđanin nešto kriju. Mi to ne mislimo, siguran sam da vi nemate što da krijete", kazao je Martinović.

Martinović je Sekuloviću i Brđaninu rekao da i oni (Demokrate) i građani, očekuju da postupaju po zakonu.

Brajović mu je odgovorio da nije rekao da Sekulović i Brđanin nešto kriju, već da želi da se raspravi sve što se te noći dogodilo.

Knežević je rekao da je saglasan sa Martinovićem da Odbor mora raspravljati o organizovanom kriminalu i pozvao ga da kandiduje temu.

Predsjednik Odbora rekao je da bi se osjećao loše da je kritikovao postupanje nadležnih organa u nezgodi u kojoj je učestvovao Miljan Perović, a da pokušava da zataška ovaj slučaj "sada kad je navodno osvježilo".

Knežević je predstavniku Osnovnog državnog tužilaštva (ODT) Podgorica, državnom tužiocu Vukasu Radonjiću tražio da odgovori zbog čega je prekršajno završen postupak od 25. decembra 2020. godine, kada se nakon udesa službenim vozilom Ministarstva odbrane pojavio "dobrovoljac Lazar Perović", a sada će biti krivično djelo.

Rekao je da nema razlike i da i Miljan Perović treba krivično da odgovara, kao i Kandić ako je pijan, službenim vozilom, izazvao udes.

Knežević je rekao da će morati da zovu Herkula Poaroa da utvrdi ko je vozio automobil Generalnog sekretarijata Vlade tog dana, kao i ko je 25. decembra upravljao vozilom Ministarstva odbrane.

"Da nije bilo službeno vozilo, sve bi se odmah utvrdilo", rekao je on.

Sekulović je ponovio da je tužilac mogao da naloži zadržavanje, a nakon toga sudija za istragu odlučuje ukoliko postoji zahtjev.

Rekao je da će tokom današnje sjednice članovima Odbora pročitati obrazloženje zahtjeva Generalnog sekretarijata Vlade za promjenu registarskih oznaka na mercedesu koji je učestvovao u udesu.

"I ranije sam rekao da sam potpisao više tih zahtjeva, možda sam negdje pogriješio, ali od onog dana nisam potpisao nijedan", kazao je Sekulović.

Tužilac Radonjić, kazao je da je saslušano više svjedoka.

"Svi saputnici i vozač iz automobila u kom su bili Popovići. Utvrđeno je da je upravljao Kandić", rekao je Radonjić.

Radonjić je objasnio i zbog čega Miljan Perović nije krivično gonjen nakon udesa, navodeći da nije bilo povrijeđenih i da nije nastupila šteta veća od 20.000 eura.

Radonjić je kazao da su tokom izviđaja utvrdili da je Ćirović 3. marta zaključio ugovor u djelu sa Generalnim sekretarijatom Vlade, na osnovu kog je zapošljen kao vozač Kandića.

Tužilac je objasnio da i snimak sa nadzorne kamere TC Palada pokazuje da je Popović prošao kada se upalilo zeleno svjetlo na semaforu, a da je mercedes kojim je upravljao Kandić iz suprotnog smjera udario u to vozilo.

Kazao je i da je utvrđeno da tablice nijesu mijenjane, ali da su na vozilu bili upaljeni "blinkeri".

Knežević je pitao tužioca Radonjića da li je neko, nakon udesa od 25. decembra, počinio krivično djelo navođenje na ovjeravanje neistinitog sadržaja.

Pitao ga je i da li je te noći specijalni tužilac Saša Čađenović uticao na tok uviđaja, pokušavajući da zataška.

Radonjić je, odgovarajući poslaniku Konjeviću, kazao da nisu uzimali otiske iz vozila Vlade, jer to nije odlučno za utvrđivanje činjenica.

Kneževiću je odgovorio da ODT smatra da je Perović učinio prekršaj, ali da će krivicu utvrditi sud.

"Dok traje taj postupak ne mogu voditi druge postupke, pa ni protiv Miljana ni Lazara Perovića za krivično djelo navođenje na ovjeravanje neistinitog sadržaja. Ako sud utvrdi krivicu Miljana Perovića, ODT će moći da pokrene postupak protiv Lazara Perovića, eventualno za krivično djelo navođenje na ovjeravanje neistinitog sadržaja". kazao je Radonjić.

Konjević je predložio da Odbor u zaključku pozove premijera da smijeni Kandića.

"Radi se o javnom funkcioneru i njegovom neprihvatljivom ponašanju. Javni funkcioneri se razrješavaju zbog izrečene riječi", objasnio je Konjević.

Poslanik Demokrata Vladimir Martinović kazao je da vinovnici odgovaraju, ali da je očito da je policija radila svoj posao.

Bonus video: