Nakon pisanja "Vijesti": Kamfor oslobođen čeličnih okova

Ipak, iz „Zelenila“ kažu da je kod jednog stabla došlo do oštećenja jer je neočekivano brzo poraslo
672 pregleda 6 komentar(a)
Ažurirano: 29.11.2017. 15:19h

Zaštitna ograda, koja se nalazila oko stabala kamfora u Karađorđevoj ulici, uklonjena je juče.

Nakon što su „Vijesti“ juče objavile tekst o tome kako je metalna zaštitna rešetka počela da urasta u stablo kamfora u Karađorđevoj ulici u centru grada, radnici „Zelenila“ juče su uklonili rešetke.

Iz gradskog preduzeća „Zelenilo“ su saopštili da su na svim stablima, na kojima je primjećeno da postoji mogućnost oštećenja kore blagovremeno uklonili zaštitne rešetke.

Ipak, iz „Zelenila“ kažu da je kod jednog stabla došlo do oštećenja jer je neočekivano brzo poraslo.

„Očigledno je da su stabla kamfora u Karađorđevoj ulici imala neočekivano veliki debljinski prirast u toku ove vegetacione sezone, te je na jednom stablu i došlo do mehaničkog oštećenja kore, koje neće imati štetan uticaj na dalji razvoj pomenutog stabla nakon preduzimanja potrebnih mjera njege“, odgovor je „Zelenila“ na pitanje „Vijesti“, zbog čega ograde nisu uklonjene do sada.

Ukoliko za to bude potrebe oštećena stabla će biti zaštićena, za šta će se pobrinuti nadležna služba „Zelenila“.

„U cilju informisanja javnosti, ukoliko je i došlo do mehaničkog oštećenja na pojedinim stablima, moguće je sprovesti mjere njege u vidu premazivanja kalemarskim voskom čime će se smanjiti opasnost od težih posledica po stablo“, navode iz gradskog preduzeća.

Ističu da su u prethodnom periodu uklonili vertikalne zaštitne rešetke na primjećeno urgentnim stablima u Njegoševoj ulici, Ulici Slobode i Karađorđevoj ulici.

Stabla kamfora su zasađena 2010. godine kada je ovaj dio grada rekonstruisan i izgrađena nova zgrada Vlade. Kamfor je zasađen i na Trgu nezavisnosti, kao i u Hercegovačkoj ulici.

Kamfor je zimzeleno drvo koje može porasti od 15 do 45 metara.

Galerija

Bonus video: