Preminuo advokat Radomir Prelević

Osim značajnog advokatskog rada dr Radomir Prelević je bio aktivista za ljudska prava i plodan autor. Pored ostalog, bio je predsjednik Senata udruženja pravnika Crne Gore i osnivač Akcije za ljudska prava

14790 pregleda 10 komentar(a)
Prelević, Foto: Privatna arhiva
Prelević, Foto: Privatna arhiva

Juče je u 74. godini preminuo ugledni crnogorski advokat dr Radomir Prelević. Magistrirao je i doktorirao na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

Prije stupanja u advokaturu 1991.godine radio je u privredi i državnoj upravi. U svojstvu advokata žrtava kršenja ljudskih prava, postupao je u nekim od najznačajnijih slučajeva u Crnoj Gori.

Osim značajnog advokatskog rada dr Radomir Prelević je bio aktivista za ljudska prava i plodan autor. Pored ostalog, bio je predsjednik Senata udruženja pravnika Crne Gore i osnivač Akcije za ljudska prava.

Autor je knjiga: Istorija crnogorske advokature, Istorija jugoslovenske advokature, Na vrelima crnogorske ustavnosti, Pravo na odbranu u krivičnom postupku, Pritvor u krivičnom postupku, a objavio je i brojne istorijske i etnografske publikacije.

Od 2012. godine bio je predsjednik Fonda za razvoj Kuča, koji je okupio veliki broj privrednika, i realizovao značajne infrastruktutrne i kulturne projekte koji su preporodili Kučki kraj.

Sahranjen je danas u krugu porodice.

Bonus video: