Sve više djece u sukobu sa zakonom

Rast broja maloljetnika sa dosijeom

22327 pregleda 7 komentar(a)
Ilustracija, Foto: shutterstock.com
Ilustracija, Foto: shutterstock.com

U Crnoj Gori su prošle godine prijavljene 262 maloljetne osobe koje su počinile neko krivično djelo, što je najveći broj u posljednjih pet godina.

To se vidi iz godišnjih izvještaja Uprave za statistiku (MONSTAT).

“Od ukupnog broja prijavljenih maloljetnih učinilaca krivičnih djela, 4,2 odsto ili 11 su ženskog pola, a 95,8 odsto ili 251 muškog pola”, navodi se u statistici za prošlu godinu.

Kao maloljetni učinioci krivičnih djela smatraju se lica koja su u vrijeme izvršenja krivičnog djela imala navršenih 14, a nisu navršila 18 godina.

Podaci o maloljetnim učiniocima krivičnih djela dobijeni su na osnovu individualnih statističkih upitnika koje popunjavaju osnovna i viša tužilaštva i osnovni i viši sudovi.

Ova statistika se osim na prijavljene, takođe odnosi i na broj optuženih i osuđenih maloljetnih učinilaca krivičnih djela.

Optuženih maloljetnih učinilaca krivičnih djela bilo je prošle godine 106, dok je broj pravosnažno osuđenih iznosio 91. Od ukupnog broja optuženih maloljetnih učinilaca krivičnih djela, 104 od 106 su bili muškog pola. Od ukupnog broja osuđenih maloljetnih učinilaca krivičnih djela - 91, 89 ih je muškog pola.

U strukturi krivičnih djela koja su učinila maloljetna lica najbrojnija su krivična djela protiv imovine. Tako je u odnosu na ukupan broj prijavljenih maloljetnih lica, njih 41,6 odsto prijavljeno za krivična djela protiv imovine, optuženih 39,6 odsto u odnosu na ukupan broj optuženih maloljetnih lica, a isto toliko i osuđenih u odnosu na ukupan broj osuđenih maloljetnih lica.

95,8 odsto od ukupnog broja prijavljenih maloljetnih učinilaca krivičnih djela prošle godine su muškog roda

Kada je riječ o najtežim krivičnim djelima - krivična djela protiv života i tijela, prijavljenih maloljetnih lica bilo je 29, što predstavlja 11,1 odsto u odnosu na ukupan broj prijavljenih.

Optuženih u ovom dijelu bilo je 17, što predstavlja 16 odsto u odnosu na ukupan broj optuženih maloljetnih lica, a osuđenih je bilo 14, što predstavlja 15,4 odsto u odnosu na ukupan broj osuđenih maloljetnih lica.

Ukupan broj prijavljenih maloljetnih učinilaca krivičnih djela je, na primjer, u 2019. godini iznosio 219. Dok je broj prijavljenih maloljetnih učiniliaca bio veći, optuženih je bilo više nego prošle godine - 139, kao i pravosnažno osuđenih - 137.

Isti trend primijećen je i godinu ranije, pa je ukupan broj prijavljenih maloljetnih učinilaca krivičnih djela u 2018. godini iznosio je 217. Optuženih maloljetnih učinilaca krivičnih djela bilo je 145, a broj pravosnažno osuđenih iznosio 140.

Ukupan broj prijavljenih maloljetnih učinilaca krivičnih djela u 2017. godini iznosio je 243, a te godine je optuženih bilo 133 a pravosnažno osuđenih 128.

Kada je u pitanju 2016. godina, ukupan broj prijavljenih maloljetnih učinilaca krivičnih djela iznosio je 235. Optuženih je bilo 144, a broj pravosnažno osuđenih iznosio 140.

Većina poznati učinioci krivičnih djela

Kada su u pitanju punoljetni građani, broj prijavljenih učinilaca krivičnih djela prošle godine iznosio je 6.413.

“Od tog broja, 5.385 su poznati, a 1.028 nepoznati učinioci krivičnih djela”, navodi se u nalazu MONSTAT-a koji je predstavljen juče.

Optuženih punoljetnih učinilaca krivičnih djela bilo je 2.211, dok je pravosnažno osuđenih bilo 2.115.

Kao punoljetni učinioci krivičnih djela smatraju se lica koja su u vrijeme izvršenja krivičnog djela imala navršenih 18 godina.

Statističkim istraživanjima obuhvataju se punoljetni učinioci krivičnih djela, uključujući i krivična djela koja su izvršili nepoznati učinioci.

Od ukupnog broja prijavljenih (poznatih) punoljetnih učinilaca krivičnih djela, 10,1 odsto su ženskog pola.

Ukupan broj prijavljenih punoljetnih učinilaca krivičnih djela u 2019. godini iznosio je 5.692.

Bonus video: