Kraja: U Baru unaprijeđena prava mladih, nacionalnih manjina, etničkih zajednica i ranjivih kategorija

"Nema sumnje da će se naša saradnja nastaviti i u narednom periodu, jer dosta posla nas čeka. Situacija jeste puno bolja nego što je bila, ali ni približno onoj situaciji kojoj težimo a mislimo da imamo ogromnu snagu i odlučnost da izvedemo do kraja", kazao je Kraja

2846 pregleda 56 reakcija 0 komentar(a)
Učesnici sa Raičevićem, Foto: CAREP
Učesnici sa Raičevićem, Foto: CAREP

U Baru je održana info sesija kojom je najavljen početak projekta "Jačanje aktivizma mladih u opštinama Nikšić i Bar- zajedno smo jači!", koji realizuje NVO "Сentar za afirmaciju RE populacije - СAREP" iz Nikšića.

Učesnike sesije pozdravio je predsjednik Opštine, Dušan Raičević, koji je podržao projekat i sve aktivnost koje su predviđene Lokalnim akcioninm planom.

Prema riječima samostalnog Savjetnika I za manjiska prava i slobode, Nasera Kraje, info sesija je još jedna u nizu zajedničkih aktivnosti u pravcu osvješćivanja kako pojedinaca tako i šire zajednice о njenim mogućnostima i prilikama za stvaranje boljeg društvenog konteksta i kolektivne odgovornosti u pravcu integracije i pozitivne diskriminacije.

"Nema sumnje da će se naša saradnja nastaviti i u narednom periodu, jer dosta posla nas čeka. Situacija jeste puno bolja nego što je bila, ali ni približno onoj situaciji kojoj težimo a mislimo da imamo ogromnu snagu i odlučnost da izvedemo do kraja", kazao je Kraja.

Kako je kazao u Оpštini Bar se situacija dosta promjenila zadnjih godina u pozitivnom smislu, u odnosu na pitanja koja se tiču unaprijeđenja prava mladih, nacionalnih manjina i etničkih zajednica, kao i ranjivih kategorija društva.

"Imamo usvojena dva Lokalna akciona plana koji se tiču mladih i socijalne inkluzije RE populacije, u оpštini Bar za period 2020-2022", naveo je Kraja dodajući da je jedan od njihovih značajnih rezultata otvaranjе Kancelarije i uspostavljanje Saradnice iz oblasti obrazovanja za RE djecu, Vasfije Tuše.

Izvršni direktor CAREP-a, Nardi Ahmetović, predstavio je aktivnosti projekta, sa akcentom na radionice koje će biti organizovane u gradu pod Rumijom.

"Ovaj projekat se fokusira na neinformisanost o konceptu aktivnosti učešća i nepovjerenje mladih u postojeće mehanizme, sa akcentom na mlade Rome i Egipćane", istakao јe Ahmetović.

Projekat je podržan u okviru Program podrške aktivizmu i liderstvu mladih koji realizuje Fond za aktivno građanstvo (Fakt), a realizuje se uz finansijsku podršku Balkanskog fonda za demokratiju i Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

Bonus video: