U Muzeju novca CBCG predstavljene postavke "Novac na tlu Crne Gore" i "Novac kao nakit"

Pojasnili su da postavka „Novac kao nakit“ prikazuje upotrebu novca kao dekorativnog, statusnog i simboličkog elementa nakita, a da izloženi đerdani, oglavlja, ogrlice i drugi nakit, svjedoče o tradiciji i običajima koji su nekada vladali na prostorima današnje Crne Gore

3412 pregleda 0 komentar(a)
Muzej novca na Cetinju, Foto: Luka Zeković
Muzej novca na Cetinju, Foto: Luka Zeković

Povodom jubileja – 20 godina Centralne banke Crne Gore, u Muzeju novca CBCG na Cetinju, danas je predstavljena rekonstruisana stalna postavka "Novac na tlu Crne Gore", kao i nova stalna postavka "Novac kao nakit"

Rekonstrukcija nekadašnje stalne postavke "Od perpera do eura", započeta je 2019, a okončana u decembru 2020. godine, kada je ona u potpunosti transformisana u postavku "Novac na tlu Crne Gore".

"Ova postavka je jedinstvena na našim prostorima i sadrži vrijedne i rijetke primjerke valuta različitih nominalnih vrijednosti koje su bile u opticaju na teritoriji Crne Gore od antičkog doba i prvog kovanog i cirkulisanog novca tog perioda, pa sve do današnjih dana", saopšteno je iz Centralne banke Crne Gore.

Pojasnili su da postavka „Novac kao nakit“ prikazuje upotrebu novca kao dekorativnog, statusnog i simboličkog elementa nakita, a da izloženi đerdani, oglavlja, ogrlice i drugi nakit, svjedoče o tradiciji i običajima koji su nekada vladali na prostorima današnje Crne Gore.

Izvršni direktor CBCG Radoica Luburić je, govoreći o predstavljenim stalnim postavkama, podsjetio da je Centralna banka Crne Gore, 2012. godine, otvorila Muzej novca čime je otpočet dugoročan projekat sakupljanja, čuvanja i prezentacije starog novca i drugog numizmatičkog nasljeđa Crne Gore

"Muzejski fond je, kroz otkupe putem javnih poziva, kontinuirano dopunjavan i obogaćivan, tako da se Muzej novca, danas, devet godina kasnije, može pohvaliti kolekcijom novca koji je cirkulisao na teritoriji Crne Gore u svim njenim istorijskim periodima“, kazao je direktor Luburić. On je istakao da su „obje postavke svojevrsna slika naše prošlosti, kojom se, i danas, u susret petnaestogodišnjici obnove nezavisnosti, izuzetno ponosimo", kazao je on.

Dodao je i da su ove postavke od velikog značaja i za cjelovito i sveobuhvatno sagledavanje i razumijevanje istorijskog, ekonomskog i kulturološkog konteksta u kome je bitisala Crna Gora i njeno stanovništvo.

Povodom jubileja CBCG će i ulazak u Muzej novca do kraja 2021. godine biti besplatan za sve posjetioce.

Bonus video: