Vuković: Intenzivirati saradnju sa Sarajevom i Skopljem

Gradonačelnik Podgorice izrazio zadovoljstvo što Dan nezavisnosti Crne Gore ove godine dočekuje i proslavlja sa kolegama i prijateljima iz regiona

5928 pregleda 3 komentar(a)
Foto: PG Biro
Foto: PG Biro

Gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković danas je upriličio prijem za gradonačelnicu Sarajeva Benjaminu Karić i gradonačelnika Skoplja Petrea Šilegova koji povodom obilježavanja 15. godišnjice od obnove nezavisnosti Crne Gore borave u zvaničnoj posjeti Glavnom gradu.

Vuković je, kako prenosi PG Biro, izrazio zadovoljstvo što Dan nezavisnosti Crne Gore ove godine dočekuje i proslavlja sa kolegama i prijateljima iz regiona, naglašavajući da je Podgorica u prethodnom periodu imala veoma uspješnu i otvorenu saradnju sa Skopljem i Sarajevom i izrazio uvjerenje da će se u narednom periodu partnerstvo tri grada produbiti i intenzivirati na zadovoljstvo građana.

On je izrazio posebno zadovoljstvo prvim zvaničnim susretom sa nedavno izabranom gradonačelnicom Sarajeva Benjaminom Karić i poželio joj uspješan mandat iskazujući uvjerenje da će se izvanredna saradnja i komunikacija koju su u prethodnom periodu imali Sarajevo i Podgorica nastaviti i dinamizirati u periodu pred nama.

Vuković je, dodaje se, ocijenio da je u vremenu kada postoji potreba snaženja međusobnih odnosa u regionu izbor gradonačelnice Karić došao u pravo vrijeme i da će ogromna podrška koju ona uživa u regionu doprinijeti još uspješnijoj regionaloj saradnji, ali i promociji i afirmaciji zajedničkih vrijednosti na kojima počivaju naše države, a to su u prvom redu antifašizam, sekularizam i evropska orijentacija.

"Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić zahvalila je gradonačelniku Vukoviću na toploj dobrodošlici i čestitkama za izbor gradonačelnice glavnog grada Bosne i Hercegovine, naglašavajući da poziv za Dan nezavisnosi Crne Gore ukazuje posebno poštovanje i čast za delegaciju grada Sarajeva i iskazala uvjerenje da će u naredom perodu nastaviti dobru saradnju i osnažiti je i unaprijediti u mnogim oblastima od obostranog interesa", navodi se u soapštenju.

Karić je naglasila da Sarajevo i Podgorica dijele i bore se zajedničke vrijednosti ističući da su i Sarajevo i Podgorica antifašistički, moderni i savremeni gradovi, gradovi budućnosti, mladosti i kulture koji imaju šta da ponude ne samo posjetiocima nego i svojim građanima.

Ona je saopštila da stoga oba grada treba da šire poruke i ukazuju na vrijednosti na kojim počivaju i predložila da se u tom cilju kao poklon grada Sarajeva građanima Podgorice i Crne Gore, povodom Dana državosti, 13. jula u Podgorici organizuje izložba "Između fašizma i antifašizma: u 11 činova" koja je umjetnička postavka najpoznatijih slikara Bosne i Hercegovine.

Sagovornici su zaključili da će u narednom periodu realizovati zajedničke projekte posebno u oblasti kulture, jer postoji ogroman potencijal za unapređenje razmjenom kvalitetnih kulturnih sadržaja, kao i u oblasti snaženja ekonomskih odnosa.

"Gradonačelnik je prihvatio inicijativu naglašavajući da je veoma značajno da se i na taj način obilježi jedan od najznačajnijih datuma zajedničke istorije i prihvatio poziv gradonačelnice Karić da uskoro posjeti Sarajevo kako bi nastavili razgovore o daljim planovima i mogućnostima unapređenja saradnje", zaključuju iz PG Biroa.

Bonus video: