Vuković: Jedan od arhitektonskih bisera Podgorice ponovo plijeni ljepotom

Direktor JU Muzeji i galerije Podgorice Vučić Ćetković naglasio je da 15 godina od obnove crnogorske nezavisnosti obilježavaju iskazujući veliko poštovanje prema univerzalnim vrijednostima, prema jedinstvenoj kulturi, tradiciji i kulturnoj baštini naše zemlje

6791 pregleda 9 komentar(a)
Kuslevova kuća, Foto: PG Biro
Kuslevova kuća, Foto: PG Biro

Gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković večeras je, sa saradnicima i delegacijama gradova Skoplja i Sarajeva, obišao rekonstruisanu Kuslevovu kuću na obali Ribnice, koja je jedna od najstarijih objekata u centru Podgorice, izgrađena početkom 20. vijeka.

Vuković je uputio čestitku povodom 21. maja, Dana nezavisnosti.

„Kao i svake godine, Glavni grad ovaj važan datum, obilježava primjereno, odnosno onako kako treba i ove godine smo odlučili da dio tog programa bude upravo i svečano otvaranje rekonstruisane Kuslevove kuće - jednog od arhitektonskih bisera našeg grada“, istakao je Vuković dodajući da je riječ o jednoj od najstarijih kuća u centru Podgorice koja se, nažalost, dugo vremena nalazila u nezadovoljavajućem stanju. „Zajedničkim snagama, a najviše zahvaljujući divnim kolegama iz Muzeja i galerija Glavnog grada, mi smo udahnuli novi život ovom prostoru i učinili da on izgleda ovako kako izgleda večeras“, saopštio je Vuković, kako prenosi PG Biro.

Vuković
Vukovićfoto: PG Biro

Gradonačelnik Podgorici je izrazio veliko zadovoljstvo što su večeras "naši prijatelji iz regiona ovu svečanost učinili još ljepšom."

„Posebno mi je drago zbog toga, a simbolika se prosto sama nameće što su večeras sa nama i naši dragi prijatelji iz regiona - gradonačelnik Skoplja Petre Šilegov, naš veliki prijatelj- prijatelj Podgorice i Crne Gore“, kazao je Vuković podsjećajući da je Risto Kuslev i sam bio Makedonac i da je on jedan od simbola istorijske veze i prijateljstva dva naroda i dvije zemlje.

„Porodica doktora Kusleva je nakon njegove smrti živjela u Sarajevu i danas u Bosni i Hercegovini živi jedan broj njegovih potomaka, tako da je potpuno prirodno bilo da večeras sa nama bude i naša draga gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić. Ovo je njena prva zvanična posjeta nekom glavnom gradu u regionu i mi smo izuzetno zadovoljni što upravo mi imamo priliku da večeras ugostimo nju i njenu delegaciju“, istakao je gradonačelnik Podgorice.

Dodao je ovo veče - "veče za pamćenje i za ponos", te da mu je veoma drago što "ovakve posebne trenutke sa nama dijele prijatelji iz Sarajeva i Skoplja". „Dragi gosti neka ste nam vazda dobro došli, dragi prijatelji neka nam je vječna Crna Gora“, zaključio je Vuković.

Direktor JU Muzeji i galerije Podgorice Vučić Ćetković naglasio je da veliki jubilej – 15 godina od obnove crnogorske nezavisnosti obilježavaju iskazujući veliko poštovanje prema univerzalnim vrijednostima, prema jedinstvenoj kulturi, tradiciji i kulturnoj baštini naše zemlje.

“Posebno raduje što se dio programa u okviru Jubileja odvija u sasvim posebnom ambijentu - Kuslevovoj kući na obali Ribnice, koja je jedan je od upečatljivih simbola kulture i tradicije ovog podneblja - grada Podgorice i države Crne Gore. Ovim povodom zadovoljstvo je predstaviti vam rezultate njene adaptacije, izvedene na način koji korespondira sa arhitektonskim i estetskim kvalitetima objekta, a prema projektu koji uvažava postojeće parametre”, istakao je Ćetković.

“Temeljne vrijednosti koje baštinimo su mutikulturalne i evropske. One su, nesporno integralni dio tradicije na ovim prostorima i odraz građanskog i demokratskog društva. Neodvojivi su dio ne samo naše, nego i evropske i svjetske kulturne baštine. Takve univerzalne vrijednosti promovisao je doktor Kuslev, uvažni humanista školovan u Švajcarskoj, koji je svoj životni put vezao za Podgoricu i Crnu Goru”, naglasio je Ćetković, dodajući da je valorizacija ovog objekta od najvećeg značaja sa aspekta očuvanja ne samo ahritektonskog već i građanskog i kulturnog nasljeđa Podgorice.

“Danas je Kuslevova kuća prostor koji svojim programima unapređuje i oplemenjuje grad i njegovu dinamiku. Tome doprinose podjednako i muzejska publika i umjetnici. Tome doprinosi svi građani koji se zalažu za afirmaciju grada, duha zajedništva i kulturnog razvoja. Siguran sam da će kroz nove program i namjene ovaj objekat i njegova pozicija na kulturnoj mapi grada sve više dobijati na značaju. Podignuta na ribničkim pećinama i savršeno uklopljena u konfiguraciju terena, izvanrednih je ambijentalnih vrijednosti. Kusvelova kuća danas svjedoči o tom vremenu i nagovještava nova prožimanja građanskog duha, tradicije i savremenog trenutka”, istakao je Ćetković.

Kuslevova kuća
foto: PG Biro

Predstavio je prisutnima izložbu pod nazivom „Kuslevova kuća – putovanje kroz vrijeme“. Postavka kroz stare fotografije i dokumentarna arhivska građu predstavlja specifičan period iz prošlosti Podgorice. Izložba je koncipirana kroz četiri tematske cjeline: Arhitektura Podgorice između dva rata; Porodica doktora Kusleva; Bombardovanje Podgorice 1944. i Arhivska građa o životu i radu doktora Kusleva.

"Dr Hristo (Risto Kuslev) otpočeo je svoju zuboljekarsku praksu na Cetinju 1908.godine, ali je istovremeno pružao pomoć ljudima i van Cetinja. Ukazom kralja Nikole 1911. godine dobija i Zlatnu medalju za revnost. Već od 1913. godine ordinirao je iz abmulante koja se nalazila u Staroj Varoši, odlučuje da kupi plac na obali Ribnice i napravi kuću u kojoj bi smjestio svoju ordinaciju. On se u Podgorici osjećao kao Podgoričanin, te s ponosom isticao da je građanin varoši Podgorice. Dr Hristo Kuslev bio je poznat kao dobrotvor i humanista. Dr Kuslev je 1916. godine kupio prioblani prostor uz Ribnicu od trgovca Sokolja Bacija. 90-ih godina XX vijeka izgrađena je kuća u kojoj otvara i zubarsku ambulantu- školu iz koje će uspješno nastaviti da se bave ovim poslom. Neki od njih, poput primarijusa dr Milenika Lainovića, ostali su trajno upamćeni kao najbolji doktori stomatologije i oralne hirurgije u Crnoj Gori", zaključuje se u saopštenju PG Biroa.

Bonus video: