Obilježen Svjetski dan pčela

Istaknuta važnost pčela i ljekovitih pčelinjih proizvoda po čovjeka i životnu sredinu, uz naglašavanje neizostavne potrebe zajedničke saradnje u cilju zaštite pčela, čija se brojnost na globalnom nivou smanjuje

3424 pregleda 7 komentar(a)
Stijović, Foto: Ministarstvo
Stijović, Foto: Ministarstvo

Svečanost povodom obilježavanja 20. maja, Svjetskog dana pčela, priređena je danas u Kući meda nadomak Danilovgrada, u organizaciji Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Saveza pčelarskih organizacija i ambasade Slovenije u Crnoj Gori.

Prigodnim programom istaknuta je važnost pčela i ljekovitih pčelinjih proizvoda po čovjeka i životnu sredinu, uz naglašavanje neizostavne potrebe zajedničke saradnje u cilju zaštite pčela, čija se brojnost na globalnom nivou smanjuje.

Programu su pored organizatora prisustvovali predstavnici lokalnih uprava, diplomatskog kora, učenici Osnovne škole "Njegoš" iz Spuža, kao i diplomci prve Škole pčelarstva, saopšteno je iz ministarstva.

Ministar Aleksandar Stijović je diplomcima uručio diplome i dodijelio zvanja Pčelarki i Pčelara.

diplomci
foto: Ministarstvo

Ministar je zahvalio ambasadi Slovenije na saradnji i podršci u organizaciji događaja, podsjetivši da je upravo iz Slovenije potekla inicijativa prema Ujedinjenim nacijama da se 20. maj proglasi Svjetskim danom pčela.

“Uloga i značaj pčelarstva, pored proizvodnje meda i drugih pčelinjih proizvoda iznad svega se ogleda u doprinosu u očuvanju životne sredine. Stoga uvijek moramo ukazivati na važnost zaštite pčela i pčelarstva za našu ekonomiju, poljoprivredu i ekosistem", ocijenio je Stijović.

Ministar je, kako je saopšteno, dodijelio diplome polaznicima prve Škole pčelarstva i tim povodom naglasio da će turska agencija za saradnju i razvoj -TIKA, kao partner, svim diplomcima pokloniti po tri pčelinja društva sa po tri košnice kao i osnovni pribor za pčelarenje.

“U narednom periodu ćemo posebnu pažnju posvećivati usavršavanju i edukaciji mladih pčelara. Uzimajući u obzir bogatstvo medonosnog bilja u Crnoj Gori, razvoj ovog sektora ostvarujemo kroz profesionalizaciju pčelara, diverzifikaciju proizvoda kao i promociju organskih pčelinjih proizvoda. Povećanjem ukupne količine proizvedenog meda u Crnoj Gori otvaramo mogućnosti za osvajanje novih tržišta čime bi bila dostignuta značajno veća cijena meda i drugih pčelinjih proizvoda”. dodao je Stijović.

Istakao je da će Ministarstvo brojnim mjerama kroz Agrobudžet podržati unapređenje ovog sektora, uz uvjerenje da će se na taj način doprinijeti daljoj afirmaciji i podizanju svijesti o značaju pčela kako bi podstakli mlade ljude da počnu da se bave pčelarstvom.

Izvanredni i opunomoćeni ambasador Slovenije u Crnoj Gori Gregor Presker podsjetio je da danas svijet već 4. put obilježava Svjetski dan pčela koji je Generalna Skupština UN na inicijativu Slovenije proglasila 20. decembra 2017. godine.

“Proglašenjem posebnog dana posvećenog pčelama i divljim oprašivačima, Slovenija na globalnom nivou izuzetno doprinosi podizanju svijesti o važnosti pčela i divljih oprašivača. Pored toga, Svjetski dan pčela daje velik doprinos promociji Slovenije, slovenačkog pčelarstva i turizma, kao i rješavanju globalnih problema – prelazak na održivu poljoprivredu kao i iskorjenjivanju siromaštva i gladi u državama u razvoju. Svjetski dan pčela nudi mogućnost za prenos našeg bogatog znanja i tehnologije na području pčelarstva”, ocijenio je Presker.

Predsjednik udruženja pčelara Crne Gore Radule Miljanić naglasio je da je edukacija jedan od ključnih mehanizama za ostvarivanje dugoročne zaštite održivosti i razvoja sektora pčelarstva.

“Vjerujem da zajedničkim inicijativama možemo ostvariti dobre rezultate a jedan od tih rezultata jeste i uspješno sproveden program obrazovanja prve generacije polaznika škole pčelarstva. Koristim priliku da čestitam pčelarkama i pčelarima na stečenoj diplomi. Zahvaljujem se Ministarstvu poljoprivrede na finansijskoj podršci bez čije podrške škola ne bila realizovana, kao i Ispitnom centru na logističkoj podršci”, poručio je Miljanić.

Koordinatorka za nacionalne i stručne kvalifikacije i sertifikate Nataša Drakić je uputila čestitke diplomcima škole, naglasivši kako je Savez pčelarskih organizacija uz podršku Ministarstva u procesu edukacije obezbijedio primjenu u zakonu utemeljenih mehanizama koji kontrolišu kvalitet same obuke.

“Hvala što njegujete univerzualnu vrijednost i što ste prihvatili priliku da usavršavate svoje sposobnosti stičući neka nova znanja i vještine i da tako razvijanjem ličnih potencijala doprineste opštem napretku”, zaključila je Drakić.

Učesnici događaja su nakon programa obišli pogone za preradu i sterilizaciju voska, odjeljenje za otkup i pakovanje meda, proizvodnju invertnog sirupa i pogača kao i mjesto za prodaju pčelarske opreme. Po obilasku, izveden je program od strane osnovaca kao i likovna radionica sa temom pčele, nakon čega je priređen "Medni doručak" gdje su djeci uručeni pokloni.

Bonus video: