Akcije čišćenja u svim gradovima

Građani se u Podgorici okupili na dvije lokacije - kod knjižare Karver i na Ljuboviću

36099 pregleda 908 reakcija 39 komentar(a)
Sa akcije u Podgorici, Foto: Privatna arhiva
Sa akcije u Podgorici, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 21.05.2021. 19:40h

U 22 crnogorske opštine jutros su počele akcije čišenja "Očistimo Sinjajevinu, očistimo Crnu Goru", u organizaciji Građanske inicijative (GI) Sačuvajmo Sinjajevinu.

Opštine koje su bile uključene u akciji su Podgorica, Herceg Novi, Kotor, Tivat, Budva, Bar, Danilovgrad, Nikšić, Plužine, Šavnik, Tuzi, Kolašin, Mojkovac, Bijelo Polje, Žabljak, Pljevlja, Andrijevica, Berane, Plav, Petnjica, Rožaje i Gusinje.

U akciji je učestvovalo više stotina građana, a najmasovnije i najveći odaziv je bio u Podgorici, Rožajama, Plavu i Petnjici, kazali su iz GI.

Takođe su saopštili da su od lokalnih samouprava akciju podržale opštine Rožaje, Plav, Petnjica, Danilovgrad, Šavnik, Kotor, Tivat, Forum mladih Građanskog pokreta URA, kao i brojne lokalne nevladine organizacije, izviđači, sportisti, umjetnički stvaraoci, prosvjetari, političari, sveštena lica, ljekari, građanski aktivisti... "- riječju građani"

Akcija čišćenja biće sjutra organizovana na Cetinju u organizaciji Planinarskog kluba Soko, dok će u Ulcinju čistiti NVO MSJA.

"Ponosni smo što smo u čast naše planine Sinjajevine, u čast njene odbrane i zaštite, kao i povodom 15 godina od obnove nezavisnosti naše države Crne Gore, uspjeli da animiramo cijelu zemlju i da se čisti u svakom gradu. Ono što je definitivno je da se na ovome nećemo zaboraviti i već imamo plan za dalje akcije, jer naša država kao jedina ekološka u svijetu mora biti čista, a njena priroda zaštićena", kazali su iz Građanske inicijative.

U Podgorici su se građani okupili na dvije lokacije - kod knjižare Karver i na Ljuboviću.

U ostalim gradovima okupljanja su organizovana od 9 do 10 sati.

Akciji u Kolašinu pridružili su se pripadnici Vojske Crne Gore.

Kako je kazao predstavnik Građanske inicijative Milan Sekulović, akcije su izuzetno bile uspješne na sjeveru, gdje se odazvao veliki broj građana.

"Odziv na sjeveru je bio izuzetno dobar. Imali smo više nego uspješne akcije u Plavu, Rožajama, Petnjici… Građani koji su učestvovali biće dio jedne sjajne mreže, koja će Crnoj Goru održavati čistom. Ovo je bio jedan od najboljih načina da se proslavi Dan nezavisnosti. To je bila prilika da se odužimo svojoj zemlji, kako smo vidjeli danas, grca u smeću. Prava ljubav prema državi pokazuje se tako tako što se starate o njenom najboljem interesu. Učinićemo sve da ova akcija postane tradicionalna", kazao je on.

U Kolašinu, objasnio je on, građani, uz veliku pomoć Vojske Crne Gore, čistili su četiri kilometra obale rijeke Tare, od ušća Svinjače, uz šetalište i dalje… U toj akciji, između ostalih, učestvovali su i potpredsjednik Socijaldemokratske partije Bojan Zeković i pozorišni reditelj Zoran Rakočević.

Podršku je pružilo i lokalno Komunalno preduzeće, koje je odvozilo pokupljeno smeće. Sekulović je kazao da su akcije u Danilovgradu, Šavniku, Rožajama, Plavu i Petnjici podržale lokalne uprave tih opština.

Smeće je čišćeno i na planini Sinjavini sa žabljačke strane. Iz GI najavljuju da će sjutra čistiti na lokacijama u cetinjskoj i ulcinjskoj opštini.

Akciji u Šavniku su se pridružili turisti iz Njemačke i radnici komunalnog preduzeća Šavnik.

Iz Šavnika
Iz Šavnikafoto: Privatna arhiva

Predsjednik GI Sačuvajmo Sinjajevinu Aleksandar Milatović kazao je da su na Žabljaku čišćeni Sinjajevina i Durmitor, te da je akcija bila više nego uspješna.

"Odaziv građana je bio sjajan, više smo nego zadovoljni. Ovo je najbolji način da se pokaže ljubav prema državi, tako što ćemo je čuvati i brinuti o njenom najboljem interesu. Iniciranje ove akcije je poklon Sinjajevine cijeloj Crnoj Gori, ali i poruka da samo sloga i zajedništvo čuvaju ekološku Crnu Goru", naveo je Milatović.

Kordinator akcije u Kotoru Filip Cicović ocijenio je akciju veoma uspješnom.

"Oko 20 ljudi, ali se čistilo od 10 do 15 časova, oko 150 kesa za smece i oko 100 vreća šuta. Riješeno je 3-4 manje deponije oko tvrđave Goražda, i smece iz same tvrđave. Prisustvovao je i predsjednik TO Kotor, g. Jovan Ristić, komunalno je obezbejdilo kese i rukavice, a vatrogasci merdevine kako bi se popeli na vrh kupole gdje su bile najveće količine smeća u tvrđavi", kazao je on.

Koordinatori u Rožajama bili su Ferid Kujević, Ermin Fejzić i Haris Kalač.

Kako je rekao Kalač danas je u Rožajama veliki broj mladih izviđača i planinki Odreda ,,Ibar" , fudbalera FK Ibar, volontera NVU ,,Fidelis" uzeo učešće u akciji ,,Očistimo Crnu Goru - Očistimo Rožaje.

"Čistili smo više lokaliteta i osmjeh na licu mladih je pokazao ogromno zadovoljstvo i ostvareni cilj. Dan nezavisnosti Crne Gore 21.maj nas je ujedinio kako u Rožajama ,tako i svim ostalim gradovima Crne Gore. Ekološko podizanje svijesti je veoma bitno i ovaj poseban i prijatan dan smo iskoristili u pravcu podizanja svijesti o zaštiti životne sredine i pravilnom odlaganju smeća i materijala koji su štetni po opštinu Rožaje. Izviđači su dio zajednice i ispravan pravac razvoja i mladih i sredine u cijelosti i danas su to pokazali na dijelu", kazao je on.

Aldin Muratović iz Petnjice kazao je Vijestima da su danas na teritoriji te opštine očistili uže gradsko jezgro i lokalne puteve u MZ "Lagatore".

"Učestvovalo je više od 20 ljudi, akciju su podržali direktor LTO Petnjica, potpredsjednik Skupštine u Petnjici, pripadnici Službe zaštite i spašavanja, NVO 'Vrijedne ruke' , NVO 'Udruženje stočara' i građani Bihora. Akciju je medijski proparatio lokalni Radio Petnjica. Hvala svima koji su podržali ovu akciju, u cijeloj državi i mojim Bihorcima, mislim da ova današnja akcija rađa neku bolju Crnu Goru, radujem se što smo pokazali da svi narodi žive Crnu Goru s ljubavlju", kazao je Muratović.

Koordinator u GI Sačuvajmo Sinjajevinu Persida Jovanović kazala je da je desetak aktivista i građana čistilo u Danilovgradu pored rijeke Zete.

"Nastojali smo ovom akcijom da skrenemo pažnju na važnost očuvanja životne sredine, koristimo ovu priliku da pozovemo ostale građane da se u što većem broju pridruže akcijama koje ćemo organizovati u budućnosti i na taj način doprinesemo da Crna Gora zaista postane ekološka država", poručila je Jovanović.

Predsjednik Opštine Plav Nihad Canović je tom prilikom kazao da su Plavljani na najbolji način pokazali odnos prema našoj zemlji, te da su na državni praznik sproveli akciju čišćenja prostora oko Plavskog jezera.

"Ni manje zemlje, ni više ljepote - Crna Goro, srećan ti Dan nezavisnosti! Zahvaljujem na inicijativi GI Sačuvajmo Sinjajevinu, koordinatoru Admiru Laliću, kao i svim organizacijama i institucijama koje su se odazvale pozivu: Moto-kros Plav-Gusinje, Turistička organizacija Plav, Komunalnom preduzeću, i posebno našim najmlađima Izviđačka četa Prokletije - Plav", rekao je Canović.

Bonus video: