Prijem povodom Dana Crnogoraca Kosova

"Crnogorska zajednica na Kosovu uskoro ustavna kategorija"

Hadžić je naglasio potrebu da se i Crnogorci poput Srba i Bošnjaka tretiraju ustavnom kategorijom Republike Kosova, što je, kako navode iz Uprave, naišlo na odobravanje premijera Kurtija

2361 pregleda 5 komentar(a)
Kurti i Hadžić, Foto: Uprava
Kurti i Hadžić, Foto: Uprava

Crnogorska zajednica na Kosovu bi, na predlog v.d. direktora Uprave za saradnju sa dijasporom - iseljenicima, Seida Hadžića, uskoro trebalo da postane ustavna kategorija Republike Kosova poput Srba i Bošnjaka, saopšteno je iz te Uprave.

Hadžić je prusustvovao prijemu povodom Dana Crnogoraca Kosova, koji je organizovao premijer Vlade Kosova Aljbin Kurti. Prijemu su prisustvovali potpredsjednica kosovske vlade Emilija Redžepi i savjetnik premijera za zajednice Erzen Vranići.

Kako je saopšteno iz Uprave, u razgovoru sa Kurtijem naglašeni su prijateljski odnosi Crne Gore i Kosova, kao i potreba za unaprjeđenjem svih vidova saradnje dvije države, a naročito unaprjeđenjem statusa crnogorske zajednice na Kosovu.

Hadžić: Definisanjem Crnogoraca kao ustavne kategorije do unaprjeđenja njihovih prava

Hadžić je naglasio potrebu da se i Crnogorci poput Srba i Bošnjaka tretiraju ustavnom kategorijom Republike Kosova, što je, kako navode iz Uprave, naišlo na odobravanje premijera Kurtija.

Dan Crnogoraca Kosova
foto: Uprava

“Dijaspora etničkih Crnogoraca, Bošnjaka i Srba, kao i drugih građana porijeklom iz Crne Gore, u fokusu su našeg interesovanja kao Uprave za saradnju sa dijasporom - iseljenicima. Poznato je da bošnjačka i srpska zajednica u Ustavu Republike Kosova imaju status manjine, dok crnogorska zajednica za sada nema taj status. Vjerujem da je interes i Crne Gore i Kosova da zajednica etničkih Crnogoraca na Kosovu postane ustavna kategorija i da po tom osnovu crpi sva pripadajuća prava kao i ostale zajednice bez obzira na činjenicu sto se radi o malobrojnoj zajednici. Građani Kosova porijeklom iz Crne Gore treba da znaju da će ova Vlada na njih računati kao na svoje, i da na njih računa kao ambasadore prijateljstva Crne Gore i Republike Kosovo. Posebno smo zainteresirani da se preko građana porijeklom iz Crne Gore uspostavi bolja prekogranična saradnja na zajedničkim projektima.”

Kurti: Želimo da Albanci u Crnoj Gori i Crnogorci na Kosovu uživaju sva prava

Kurti je uz čestitku povodom 21. maja, Dana nezavisnosti Crne Gore i dana Crnogoraca Kosova, izjavio da Kosovo želi da Albanci u Crnoj Gori i Crnogorci na Kosovu uživaju sva svoja kolektivna kulturna i politička prava, "kao zdravu osnovu za dobre odnose između dvije susjedne države, za bolju budućnost i dobro oba naroda."

Potpredsjednica Vlade Kosova Emilija Redžepi je, uz čestitke za 15. godišnjicu obnove nezavisnosti Crne Gore i zahvalnost delegaciji na posjeti, istakla potrebu za unaprjeđenjem saradnje na svim poljima.

Dan Crnogoraca Kosova
foto: Uprava

Na prijemu povodom Dana Crnogoraca Kosova, pored Hadžića sa saradnikom Alenom Mujevićem, bili su i predsjednik crnogorskog udruženja "Lovćen" na Kosovu Lazar Radulović, v.d. ambasadora Crne Gore na Kosovu Nikol Ljuljđuraj i predstavnica Udruženja Crnogoraca u Podgorici Biserka Đurđević.

Preporučujemo za Vas