Podgoričani sređuju haos u Krašićima

Brojni vikendaši iz Krašića koji imaju kuće iznad trase lokalnog puta u više navrata su protestovali, jer su skoro ostali bez nekada javnih i svima dostupnih plaža
493 pregleda 2 komentar(a)
Krašići građevina, Foto: Siniša Luković
Krašići građevina, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 28.11.2017. 20:01h

Opština Tivat potpisala je sa kompanijom “Artek“ iz Podgorice ugovor o izgradnji prve faze lungo mare pješačke steze u Krašićima.

Posao je vrijedan 735.491 eura, a finansiraće se iz gradskog budžeta.

“Očekujemo da izvođača u posao uvedemo do kraja naredne nedjelje. Na trasi nema nikavih imovinskih problema ili drugih sporova i očekujem da se posao odvija bez zastoja“, kazao je juče „Vijestima“ direktor Direkcije za investicije i razvoj Peđa Obradović.

Prema ugovoru, „Artek“ ima rok od 90 dana da završi oko 400 metara dugu pješačku stazu. Radovi će se obavljati na kopnu i u moru, do dubine od 2,5 metara. Na tu investiciju čeka se duže vrijeme, a ona bi trebalo da postepeno riješi problem sa nelegalnom privatizacijom i betonizacijom obale u dijelu Tivatskog zaliva. Zahvaljujući kontroverznim rješenjima iz Državne studije lokacije „Krašići“ koju je naručila i donijela Vlada, na do tada uskom pojasu prirodne kamenite morske obale ispod trase lokalnog puta za Rose, proteklih godina izgrađene su brojne privatne vile crnogorskih, srpskih i ruskih biznismena i političara. Najveći broj njih je nakon što su sagradili vile sa temeljima bukvalno u moru, sebi napravio privatne ponte ispred kuća, na koje ne dozvoljavaju pristup bilo kome.

Brojni vikendaši iz Krašića koji imaju kuće iznad trase lokalnog puta u više navrata su protestovali, jer su skoro ostali bez nekada javnih i svima dostupnih plaža. Vikendaši su pred Ustavnim sudom pokrenuli i postupak ocjene ustavnosti DSL „Krašići“ i njenog donošenja, traživši da se u međuvremenu stavi moratorijum na primjenu tog planskog dokumenta. Ustavni sud se ni nakon više od godinu još nije izjasnio.

O razmjerama uzurpacije obale svjedoči i podatak da će izvođač radova na prvoj trasi lungo mare staze morati da sruši i ukloni oko 3.300 kvadrata nelegalno napravljenih ponti i terasa, 324 kvadata stepeništa i 398 metara zidova.

Bonus video: