Elektro-ekološka akcija na platou Ševrlja: Sakupili otpad, oslikali mural sa motivima Lovćena

Iz Planinarskog kluba "Soko" su poručili da su uz elektronsku muziku odlučili da očiste plato, a umjetnici i građani Cetinja su sa članovima Kluba oslikali mural sa motivima Lovćena na spoljnim zidovima porušene streljane

10619 pregleda 7 komentar(a)
Mural sa motivima Lovćena, Foto: Facebook
Mural sa motivima Lovćena, Foto: Facebook
Ažurirano: 22.05.2021. 19:51h

Elektro-ekološka akcija u organizaciji Planinarskog kluba "Soko" realizovana je na platou Ševrlja, na putu prema Nacionalnom parku Lovćen.

Učesnici akcije su sakupili desetine kesa različitog otpada na Ševrlji, sklonivši mnogo kabastog otpada koje je nakon toga uklonilo DOO "Komunalno" Cetinje.

Iz Planinarskog kluba "Soko" su poručili da su uz elektronsku muziku odlučili da očiste plato, a umjetnici i građani Cetinja su sa članovima Kluba oslikali mural sa motivima Lovćena na spoljnim zidovima porušene streljane.

Oni su saopštili da je ovaj lokalitet dugi niz godina bio prepoznat kao divlja deponija, a da koncept elektro-ekološke akcije do sada nije poznat na ovim prostorima, a po onome što su mogli da nađu na Google pretraživaču, "ni u svijetu"

Kazali su da članovi kluba od svog osnivanja 2013. godine organizuju ekološke akcije u okolini Cetinja s ciljem da skrenu pažnju javnosti na nedovoljno razvijenu svijest o očuvanju i zaštiti životne sredine, nemarno ponašanje pojedinaca, te ukažu na ne tako marljiv odnos nadležnih organa prema okolini.

"U posljednjih mjesec dana, organizovali su tri tematske ekološke akcije. Na prvoj ekološkoj akciji učestvovali odbornici u parlamentu Prijestonice Cetinje, dok su na drugoj gradonačelnik Prijestonice Aleksandar Kašćelan, sekretari lokalnih sekretarijata i službi, direktori lokalnih preduzeća i zaposlenim i lokalnoj samoupravi. Treća ekološka akcija, koja je održana danas, bila je nešto drugačijeg sadržaja. Nakon što je na red došao lokalitet Ševrlja, plato na putu za Nacionalni park Lovćen, poznat kao divlja deponija i mjesto gdje se nekada nalazila streljana, a sada je porušena kuća, članovi SPK ,,Soko" su se odlučili da organizuju elektro-ekološku akciju i uz elektronsku muziku očiste plato i nacrtaju mural sa motivima NP "Lovćen" na porušenoj kući. Više članova Kluba su ostvareni slikari, dizajneri, muzičari, DJ-evi... Stejdž, sa kojeg je Dušan Đonović (DJ Shandu) nastupao sa progressive house zvukom, napravljen je od kamionskih guma i trule daske pronađene na licu mjesta, dok su mural na porušenoj streljani nacrtali članovi Kluba akademski slikar Konstantin Tadoraško, dizajner i slikar Marko Markišić i jedna od gošća današnje akcije, akademska slikarka Jelena Vušurović", saopštili su iz planinarskog kluba.

Bonus video: