RCC predstavlja SecuriMeter Zapadnog Balkana – prvo regionalno ispitivanje javnog mnjenja o bezbjednosti

64% građana Zapadnog Balkana je zadovoljno bezbjednosnom situacijom u našem regionu

3464 pregleda 0 komentar(a)
Foto: RCC
Foto: RCC

Savjet za regionalnu saradnju (RCC), uz podršku Ministarstva vanjskih poslova i međunarodne saradnje Italije, će u ponedjeljak, 24. maja 2021. godine sa početkom u 10:00 sati predstaviti prvo regionalno ispitivanje javnog mnjenja o pitanjima bezbjednosti – SecuriMeter Zapadnog Balkana, koje možete pratiti na Zoomu i uživo na kanalima RCC-a na društvenim mrežama, youtubu i faceboboku.

Ako ste se ikada pitali šta građani Zapadnog Balkana misle o bezbjednosti, organizovanom kriminalu, migrantima, radikalizaciji na internetu, posjedovanju oružja ili lažnim vijestima, SecuriMeter daje odgovore na ova pitanja u pokušaju da se informišu zainteresovani regionalni akteri i omogući bolje razumijevanje ukupne regionalne sigurnosti.

Ispitivanje otkriva da region smatra veoma važnim da se bezbjednosni izazovi na Zapadnom Balkanu rješavaju i na regionalnom nivou, uključujući suzbijanje terorizma, borbu protiv organizovanog kriminala i jačanje sigurnosti granica kako bi se obezbijedila interna sigurnost regiona. U tom je smislu najveća važnost data prevazilaženju izazova koji se odnose na teški i organizovani kriminal i finansijski kriminal (92%), nakon čega slijedi rad na suzbijanju terorizma (88%), migrantska kriza (86%) i nasilni ekstremizam i sajber bezbjednost (84%).

Skup će otvoriti generalna sekretarka RCC-a Majlinda Bregu zajedno sa visokim predstavnicima, brigadnim generalom i komandantom štaba NATO-a u Sarajevu Erikom Folkeštadom, direktorom za Jadranski region i Zapadni Balkan u Generalnoj direkcija za Evropsku uniju u Ministarstvu vanjskih poslova i međunarodne saradnje Italije Andreom Kaskoneom, i koordinatorom francuskog stručnog centra za pitanja bezbjednosti u Jugoistočnoj Evropi pri ambasadi Francuske u Srbiji Konstantinom Prevelakisom.

SecuriMeter predstavlja novo poglavlje stalnog razvoja glavnog ispitivanja javnog mnjenja regiona Balkan barometra i prikazuje mišljenja o postojećim bezbjednosnim izazovima i trendovima na Zapadnom Balkanu.

Bonus video: