Glavni grad pokreće novi socijalni servis za OSI

Kako je saopšteno iz PG Biroa, Mugoša je kazao da je to peti novi socijalni servis u mandatu ove uprave i da je intencija grada da obezbijedi neophodna sredstva za realizaciju servisa i monitoring, kroz nadležne organe, a da sami proces u operativnom smislu kreiraju i koordiniraju oni na koje se servis odnosi
0 komentar(a)
Podgorica OSI, Foto: PG Biro
Podgorica OSI, Foto: PG Biro
Ažurirano: 28.11.2017. 17:25h

Glavni grad je pokrenuo novi socijalni servis, kojim će biti obezbijeđeno pet personalnih asistenata za osobe sa invaliditetom (OSI), za čiju je realizaciju obezbijeđeno 25 hiljada eura.

To je dogovoreno na sastanku zamjenika gradonačelnika, Borisa Mugoše, sa predsjednikom Savjeta za pitanja OSI, Nebojšom Kavarićem, predstavnicima Udruženja mladih sa hendikepom Miroslavom Ivanović, Organizacije slijepih, Milutinom Milačićem, Udruženja paraplegičara, Dejanom Bašovićem i generalnom sekretarkom Crvenog krsta Crne Gore, Jelenom Dubak.

Kako je saopšteno iz PG Biroa, Mugoša je kazao da je to peti novi socijalni servis u mandatu ove uprave i da je intencija grada da obezbijedi neophodna sredstva za realizaciju servisa i monitoring, kroz nadležne organe, a da sami proces u operativnom smislu kreiraju i koordiniraju oni na koje se servis odnosi.

„Dogovoreno je da radna grupa, sastavljena od predstavnika nevladinih organizacija koje su članice Savjeta, u saradnji sa Crvenim krstom, kao koordinatorom procesa, odmah počne da radi na definisanju koncepta servisa personalnih asistenata, kako bi zajedno došli do optimalnog rješenja i bili potpuno spremni za adekvatno sprovođenje tog servisa“, kaže se u saopštenju.

Očekivanja su, kako se navodi, da će projekat inspirisati i druge da učestvuju u njegovoj realizaciji, posebno kompanije da društveno odgovornm poslovanjem nađu načina da finansiraju još asistenata.

Predstavnici udruženja koji participiraju u Savjetu ocijenili su ovaj korak kao dobar, navodeći da je pitanje personalnih asistenata jedno od najvažnijih za OSI.

Oni su naveli da postoji još prostora za saradnju, posebno kada su u pitanju budžeti lokalnih samouprava.

„Na sastanku je prihvaćen predlog Kavarića da Savjet za pitanja OSI bude nosilac aktivnosti u cilju boljeg razumijevanja i monitoringa budžeta, kako bi OSI do prve polovine iduće godine stekla potrebna znanja o ovom pitanju i mogla da na adekvatan način ostvare svoja prava u toj oblasti“, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: