Protest u Kraljskim Barama: Mitrović da podnese ostavku, sa rijekama nema trgovine

Čule su se i oštre kritike na račun dijela zaposlenih u Ministarstvu za kapitalne investicije, ali i Direktorata za inspekcijske poslove i građevinskog inspektora Novaka Lakušića

20194 pregleda 250 reakcija 29 komentar(a)
Sa okupljanja u Kraljskim Barama, Foto: Dragana Šćepanović
Sa okupljanja u Kraljskim Barama, Foto: Dragana Šćepanović

Rijeke Kraljskih Bara nijesu na prodaju i oko toga nema kompromisa, poručili su mještani tog kolašinskog sela sa još jednog protestnog okupljanja pored rijeke Čestogaz.

Oni su kazali da ministar ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ratko Mitrović treba da da ostavku „iz moralnih razloga“.

Čule su se i oštre kritike na račun dijela zaposlenih u Ministarstvu za kapitalne investicije, ali i Direktorata za inspekcijske poslove i građevinskog inspektora Novaka Lakušića.

Gradnju mHE u na vodotocima tog kraja započela je firma „Dekar energy“. Mještani su, od sredine jula prošle godine, mjesecima organizovali danonoćne straže na Čestogazu.

Njihov zahtjev od početka bio je raskidanje koncesionih ugovora i poništenje građevinskih dozvola za gradnju mHE.

Tokom minule dvije sedmice u više navrata spriječili su izvođača radova na mHE formu da dođu do gradilišta.

"Rekli smo ljetos da se nećemo pomjeriti ni milimitar u odbrani naših rijeka. Evo nas ponovo na istom mjestu da pošaljemo jednistveno nedvosmisleno poruku da nećemo odustati svojih stavova... Rakli smo nema kompromisa, u smislu trgovine, nema trgovine ni sa jednom rijekom", kazao je na današnjem protestu predsjednik MZ Milovan Labović.

Mnogo šta je, tvrdi on, prekršeno iz koncesionog ugovora.

Labović podsjeća da je većina mještana u tom selu protiv mHE.

Tvrdi i da je prekršen član 23. koncesionog ugovra, to jest, „da su dozvole dobijene na osnovu pogrešnih podataka“.

To je, poručeno je sa skupa, dovoljno za raskid koncesionog ugovora.

"Vlada ima dokument od Hidrometeorološkog zavoda, a imamo nezvaničnu informaciju da je stigao sličan dokument i od Uprave za vode , gdje jasno piše da su Ljubaštica i Crnja posebni vodotoci, posebni slivovi. Stvari su jasne- građivinske dozvole su dobijene, a da, predhodno, nijesu riješeni imovinsko pravni odnosi", reko je predsjednik MZ.

Labović tvrdi da iza onih koji se protive gradnji mHE ne stoji „niko politički“.

Uz mještane su, kazao je on, „samo istina i pravda“.

Tražimo od resornih ministarstva da donose zakonite odluke, a dali smo im puno materijala da mogu sve ovo da „raščiste“. Ministar ekologije, u njamanju ruku, s obzirom da je projektant ovih mHE, u moralnom smislu, trebalo da podnese ostavku. Nijesu čiste stvari ni u Minstarstvu kapitalnih investicija. Očigledno je da i tamo ima kadrova koji ne rade prema zakonu i koji rade posao za koncesionara. Nemao dokaze, ali imamo osnovane sumnje za to“, reko je Labović.

On je podsjetio da je na tren, prije nekoliko dana , došao da obavi nadzor isti isnpektor, koji je, kako je kazao predsjednik MZ, „prije četiri godine napravio falsifikovani izvještaj“.

„Na teren je došao glavni inspektor Novak Lakušić, koji je 2017. godine napisao falsifikovani izvještaj sa terena i u kojem je ustvrdio da su na Crnji ukopane cijevi i to prečnika 80 cm. Napisao je tada da su radovi u trećoj, iako još nije završena ni prva faza. Lako ga je demantovati, teren ga demantuje“, tvrdi Labović.

Podsjetio je i da je Lakušić, kako je kazao, prilikom poslednjeg dolaska na teren podnio krivičnu prijavu protiv mještana.

Labović kaže da inspektora niko nije sprječavao da obavi nadzor, već su mještani samo tražili od koncesionara da pokaže prateću gradilišnu dokumentaciju .

„Osnovano sumnjam da se radi sve u sprezi sa koncesionarom. Tražićemo izuzeće inspektora Lakušića, ali i vjerovatno i podnijeti krivičnu prijavu“, najavio je predsjednik MZ.

Prema riječima Miljana Miška Martinovića odluka o dodjeli koncesija i ugovor sa koncesionarom „ne korenspodijraju“.

„U drugom dokumentu podvedene su sve vode ovog kraja pod jednu odluku, odluka o koncesiji se odnosi samo na vototok Crnja. Koncesija je data na osnovu pogrešnih podataka . Nema tih eksperata, koji mogu odbraniti ove projekte. Podveli su na stotine kilometara kvadratnih prostora pod jednan projekat“, tvrdi on.

Novica Dragojević iz Udruženje za zaštititu Komova (UZKOM), kazao je da „oni, kojima su se mještani Kraljskih Bara obraćali skoro godinu, nijesu željeli da čuju istinu“.

„Istina je da se ovdje kradu dvije rijeke...Možda slučajno, ali u koncesionarove pokušaje da nam „spakuje“ krivične prijave, uključilo se i jedno od ministarstva. Dolazak građevinskog inspektora bio je čista režija“, reko je Dragojević.

On je kazao da je ponuda koncesionara da uredi seosko groblje „poniženje za mještane“ i poručio da će u tom selu sami, „kao i do sada, znati da vode raučna o grobovima predaka“.

Podršku mještanima kolašinskog sela, dolaskom na protest , dali su i članovi NVO „Sačuvajno rijeke Crne Gore“ iz Plava.

Ramo Gutić iz te organizacije rekao je da je „u vezi mHE priča je davno završena“.

„ To su projekti koji koriste samo pojedincima, dok urušavaju sve ono što je vrijedno i od čega sela treba da žive. Ti projekti nijesu javni, već lični interes pojedinaca , koji smatraju da se novcem mogu kupiri rijeke, izvore, šume...Tome se mora stati na kraj. Ne mogu par tajkuna Crnu Goru pretvarati u privatno vlasništvo“, poručio je on.

Bonus video: