Među temama i temeljni ugovor o zaštiti spc u Crnoj Gori

Danas počinje Sabor SPC na kojem bi trebalo da bude izabran novi mitropolit crnogorsko-primorski

Joanikije je rekao da Sabor SPC u njegovom redovnom majskom zasijedanju traje više dana, zavisno od obimnosti dnevnog reda.

15706 pregleda 43 reakcija 43 komentar(a)
Joanikije, Foto: Savo Prelević
Joanikije, Foto: Savo Prelević

Sveti arhijerejski Sabor Srpske pravoslavne crkve (SPC), na kome bi trebalo da bude izbran novi mitropolit crnogorsko primorski, počeće danas u Hramu Svetog Save u Beogradu.

Episkop budimljansko nikšićki i administrator Mitropolije crnogorsko-primorske Joanikije, rekao je Danu da je u crkvenom poimanju svaki arhijerejski Sabor sa rijetkim izuzecima koji potvrđuju pravilo, svetoduhovski događaj od suštinskog značaja za život Crkve.

On je kazao da će Sabor biti održan nakon dvije godine, i da će njime prvi put predsjedavati novoizabrani patrijarh SPC Porfirije.

Joanikije je rekao da Sabor SPC u njegovom redovnom majskom zasijedanju traje više dana, zavisno od obimnosti dnevnog reda.

"Budući da sveti Kanoni propisiju da se bilo koja upražnjenja eparhija popunjava u roku od tri do šest mjeseci, odnosno da se administriranje istom ne odugovlači bez potrebe, logično bi bilo da na Saboru SPC bude izaberan novi mitropolit crnogorsko-primorski", kazao je Joanikije.

On je istakao da nije običaj da se prije izbora mitropolita javno pominju mogući kandidati da se ne bi vršio bilo kakav pritisak na sabor.

"Što se mene lično tiče pitanje izbora novog mitropolita crnogorsko-primorskog u potpunosti prepuštam Svetom arhierejskom Saboru koji će nadahnut Duhom Svetim naći najbolje rješenje", rekao je Joanikije.

Očekuje se da će glavne teme ovog najvišeg zakonodavnog crkvenog tijela biti i izbor mitropolita zagrebačko ljubljanskog kao i episkopa valjevskog.

Tema Sabora će, prema najavama, svakako biti i Temeljni ugovor o zaštiti SPC u Crnoj Gori.

Preporučujemo za Vas