Korona ugasila KUD “Župa”

Da li zbog straha od virusa, ili zbog duže pauze u radu usljed epidemioloških mjera, osjetila se velika nezainteresovanost članova, kaže direktorica KUD-a koji je i sa livade osvajao festivale

2839 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Pravo sa livade na pobjedničko postolje - tako su u maju 2018. u Valjevu najavili članove Kulturno-umjetničkog društva (KUD) “Župa” iz Nikšića, pobjednike internacionalnog festivala “Mali zlatni opanak”.

Klub koji je postojao desetak godina i okupljao sve iz nikšićke Župe željne toga da i njihove noge nauče da “pletu” razna kola, čiji članovi su se sa brojnih festivala vratili sa mnoštvom nagrada i koji su više puta pokazali da je ponekad i livada dovoljna za uspjeh, prije nekoliko dana prestao je da postoji.

“Od 15. marta prošle godine, kada je bilo prvo zaključavanje i prestanak rada, prva proba bila je u septembru na kojoj se pojavilo svega desetak članova, i od tada nijesmo više ni imali mogućnost da opet nastavimo. Da li zbog straha od korone, ili zbog duže pauze u radu, osjetila se velika nezainteresovanost članova koja je dodatno doprinijela da se donese odluka o konačnom prekidu rada u našem KUD-u”, kaže za “Vijesti” Slavka Lončar, direktorica KUD-a koji je osnovan 9. januara 2012. godine.

Kada su 2012. počeli sa radom, imali su oko 40 članova, uglavnom djece osnovnoškolskog uzrasta.

“Nakon prvog održanog koncerta u jednom od seoskih domova, broj članova se postepeno povećavao, a tako i naša želja za nastupima. Za ovo deset godina, više od 200 članova (djece, omladine i odraslih) prošlo je kroz naše udruženje, na šta smo veoma ponosni”, ističe Lončar.

Članovi su bili podijeljeni u više grupa - izvođačkim i dječjim ansamblom rukovodio je umjetnički direktor KUD-a Radule Petrušić, sa početnicima je radila Anita Perišić, asistentica umjetničkog direktora, dok je sa rekreativnom grupom za odrasle vježbala direktorica KUD-a.

Nastupali su na mnogim festivalima i manifestacijama u državi i regionu, a nagrade nijesu izostali. Ponosni su bili i koreografi i članovi, ali i Župljani jer su imali klub koji je na najbolji mogući način predstavljao kraj iz koga dolaze, ali i grad i državu.

“Pored folklornih aktivnosti u sklopu društva organizovane su i gimnastička sekcija, škola plivanja i fitnes za odrasle, kako bi pokrili nedostatak članarina i uredno izmirili obaveze oko kredita i šivenja nošnje. KUD se finansirao isključivo od članarina koje su simbolične. Probe smo izvodili u početku u sali OŠ ‘Dušan Bojović’, kasnije u prostorijama Zemljoradničke zadruge, nekada i na livadi, i na kraju opet u školi”.

Ponosna je direktorica, odnedavno ugašenog KUD-a, na sve uspjehe i priznaje da su joj nagrade i priznanja dodatno dale snagu da izdrži i one manje lijepe trenutke.

“Da mogu da vratim vrijeme, ne znam da li bih se usudila opet da uradim sve isto. Tek sada, poslije ove pauze, shvatam koliki sam teret nosila i koliko sam vremena, rada, truda, energije i živaca uložila u KUD. Nije bilo ni malo lako, ali ne žalim”, kaže Lončar i ističe da jedino žali što nijesu bili u mogućnosti da prihvate pojedine pozive za festivale u regionu.

Bonus video: