Da li biste se fotografisali na ovim lokacijama?

Zato, okrenite danas kameru ka spolja. Pogledajte prirodu na taj novi, drugačiji način. Ne bacajmo smeće gdje stignemo, pokupimo otpad koji nađemo u prirodi, podijelimo ove poruke sa bliskim ljudima

34041 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Trebjesa
Foto: Trebjesa

Znate ono kad zastanete, slikate se, postujete na mreže i onda svakih pet minuta provjeravate koliko lajkova imate? Sigurno je da se u ovoj priči svi možemo, u manjoj ili većoj mjeri, prepoznati.

Postali smo „selfi“ generacija.

S velikom pažnjom biramo fotografije koje ćemo objaviti, da li dobro izgledamo, kako izgleda ambijent u kojem smo se fotografisali, da li je svjetlo dovoljno dobro...što su svi ovi parametri bolji, imaćemo više lajkova.

Šta mislite, koliko lajkova bismo prikupili ukoliko se fotografišemo na ovoj lokaciji? Zaliv je nesumnjivo jedan od najljepših dijelova naše zemlje, ali u prvom planu ovdje ipak imamo nepropisno bačen otpad.

Iako smo već zamislili baš lijepu fotografiju na ovim crvenim stepenicama, ipak nam je veću pažnju privukao, opet, otpad. I taj otpad ne dolazi niotkuda. Taj otpad stvaramo mi. Nekada se pravdamo da kontejner nije bio blizu.

Priroda
foto: Trebjesa

A čak i kada jeste, dešava se ovo:

Priroda
foto: Trebjesa

Koliko puta ste svi vidjeli da neodgovorni pojedinci bace otpad pored, umjesto u kontejner?

Ipak, čini se da se nidgje kao pored vodenih površina ne vide tako dobro naše loše navike po pitanju otpada. Kao da nam vodena ogledala posluže da jasnije odraze našu stvarnost. Umjesto da kraj rijeke, jezera, mora, nađemo mir i čistu prirodu, često ćemo naći plastične kese, boce, čepove...

Da li biste izabrali ovu lokaciju za izlet? Zapitajte se to kad sledeći put, možda iz nehata, odlučite da bacite plastičnu flašu ili limenku bilo gdje...

Priroda
foto: Trebjesa

Pandemija koronavirusa i zaključavanja koja je donijela još jednom su istakli važnost zelenih površina i čiste prirode. Priroda nam je poručila da moramo da se prilagodimo i minjenjamo, ukoliko želimo da preživimo.

Juče je širom našeg kontinenta obilježen Evropski dan parkova. Slogan ove godine je: Parkovi – Sljedeća generacija.

Mi smo ta sljedeća generacija. Možda smo selfi generacija, kako nas zovu, ali smo svakako oni koji sada treba da djeluju. Iz ugla fotografije, u perspektivi selfija smo mi, a šta je u široj perspektivi? Brend čiji su korijeni u čistoj prirodi, Nikšićko Pivo, svojom novom platformom Nikšićko Green, poručuje: šira perspektiva je uvijek PRIRODA.

Zato, okrenite danas kameru ka spolja. Pogledajte prirodu na taj novi, drugačiji način. Ne bacajmo smeće gdje stignemo, pokupimo otpad koji nađemo u prirodi, podijelimo ove poruke sa bliskim ljudima.

I hajde da kroz mali napor svakog od nas prikupimo što više lajkova za prirodu, jer baš nju dijelimo svi.