Građani nezadovoljni borbom protiv korupcije

Prema istraživanju RCC, oružje posjeduje najviše građana Crne Gore i Sjeverne Makedonije

4807 pregleda 2 komentar(a)
Foto: ARMIN DURGUT
Foto: ARMIN DURGUT

Trgovinu vatrenog oružja ne bi razmotrilo 90 odsto građana Crne Gore, a među onima koji ga već imaju kod kuće kao glavne razloge naveli su lov i tradiciju, a samo mali dio ličnu zaštitu, pokazalo je regionalno istraživanje o bezbjednosti Savjeta za regionalnu saradnju (RCC).

Istraživanje je pokazalo i da je najveći osjećaj sigurnosti među stanovnicima Crne Gore (70 odsto).

“Ovaj region smatra za veoma važno raditi na rješavanju bezbjednosnih izaziva na zapadnom Balkanu, kao što je borba protiv terorizma, organizovanog kriminala i jačanje sigurnosti granica, kako bi se osigurala unutrašnja sigurnost regiona”, navodi se u ključnim nalazima.

Po tom pitanju, najveća važnost data je rješavanju izazova kao što su organizovani i finansijski kriminal (92 odsto), potom slijede borba protiv terorizma (88 odsto) i nasilni ekstremizam i sajberbezbjednost (84 odsto).

Na pitanje koji su razlozi zbog čega vaša ekonomija ne radi dovoljno kako bi se efikasno izborila sa organizovanim kriminalom, građani Crne Gore su u najvećem broju u odnosu na ostale zemlje regiona kazali da je to korupcija – 74 odsto u odnosu na regionalni prosjek od 55 odsto.

Malo više od polovine (53 odsto) smatra da je to zbog slabih kapaciteta nadležnih organa, malo više od četvrtine (28 odsto) da je razlog tome nedovoljan budžet.

Na pitanje da li organizovani kriminal prijetnja po region, 90 odsto građana Crne Gore kazalo je da da, ali 20 odsto manje smatra da je to prijetnja po crnogorsku ekonomiju.

A na pitanje da li se slažu da policija i drugi organi u državi rade dovoljno na borbi protiv organizovanog kriminala, samo 27 odsto građana Crne Gore smatra da rade, i to je najniža stopa među zemljama regiona.

S druge strane, čak 77 odsto građana Crne Gore smtra da dobro rade na polju borbe protiv terorizma, i to je najviša stopa među zemljama regiona.

Prirodne katastrofe predstavljaju ozbiljnu bezbjednosnu prijetnju po građane zapadnog Balkana, slaže se više od dvije trećine ispitanika u regionu.

Za razliku od građana većine zemalja regiona koji smatraju da se ove katastrofe dešavaju zbog deforestacije, klimatskih promjena i sl., većina građana Crne Gore navela je urbanizaciju i nedostatak planiranja naseljenih površina.

Istraživanje među šest zemalja zapadnog Balkana pokazalo je da među ispitanicima najviše građana Crne Gore (pet odsto) i Sjeverne Makednije (četiri) koji posjeduju vatreno oružje.

Po ovom pitanju postoji, statistički gledano, razlika između muškaraca i žena po ovom pitanju.

“Posjedovanje oružja među ispitanicima češće je kod muškaraca (pet odsto) nego kod žena (jedan odsto). Mada ove vrijednost ne mijenjaju dramatično ukupnu sliku, rodni aspekt igra znatnu ulogu kada je u pitanju vlasništvo nad oružjem i posljedično politike koje se tiču vatrenog oružja”, navodi se u RCC-evom istraživanju “SecuriMeter”.

Glavni razlog za posjedivanje oružja, prema većini ispitanika iz regiona, bila bi zaštita i bezbjednost (48 odsto), a zatim lov i sport (25 odsto), tradicija (16 odsto) i unošenje straha kod drugih (dva odsto).

U Crnoj Gori je malo drugačija slika po tom pitanju – većina onih koji imaju oružje kazali su da ga posjeduju zbog tradicije (49) i lov (41), a za ličnu zaštitu na dnu (šest odsto) i unošenje straha kod drugih (tri odsto).

Među onima koji već imaju ili bi razmotrili nabavku oružja, 66 odsto žena i 78 odsto muškaraca bi se osjećalo sigurnije sa njim kod kuće, dok bi 19 odsto žena i 10 odsto muškaraca kazalo da bi se osjećalo manje bezbjedno.

“Ovi podaci sugerišu da žene vrlo vjerovatnije nego muškarci posjedovanje oružja kod kuće ne vide kao zaštitu, nego kao potencijalnu prijetnju”, navodi se u istraživanju.

Bonus video: