GA: Deportaciju prepoznati kao ratni zločin

"Ratni zločin protiv izbjeglica iz Bosne i Hercegovine, Crna Gora još nije prepoznala kao takav, što pokazuje i sudski epilog, odnosno činjenica da je država samo obezbjedila naknadu štete porodicama žrtava deportacije"

1517 pregleda 5 komentar(a)
GA, Foto: Građanska alijansa
GA, Foto: Građanska alijansa

Prepoznavanje Deportacije muslimanskog stanovništva iz Herceg Novog kao ratnog zločina, naročito je važno za buduće generacije, kako bi spriječili da se nešto slično ponovi, ocijenili su iz Građanske alijanse (GA).

Iz GA su saopštili da su njihovi predstavnici, povodom 29 godina od zločina Deportacije muslimanskog stanovništva iz Herceg Novog, položili cvijeće na Spomenik posvećen svim civilnim žrtvama ratova na prostoru bivše Jugoslavije od 1991. do 2001. godine.

"Ratni zločin protiv izbjeglica iz Bosne i Hercegovine, Crna Gora još nije prepoznala kao takav, što pokazuje i sudski epilog, odnosno činjenica da je država samo obezbjedila naknadu štete porodicama žrtava deportacije", kazali su iz GA.

Shvatanje Deportacije kao ratnog zločina, prema njihovim riječima, doprinijelo bi i podizanje spomen-obilježja žrtvama deportacija.

"Kao i proglašavanje dana sjećanja, za šta je podnošeno više inicijativa nadležnim organima, međutim, do danas one nisu prihvaćene", kazali su iz GA.

Oni su istakli da žrtve ovog ratnog zločina i njihove porodice i dalje čekaju pravdu.

"U ovom zločinu deportovano je 79 bosanskih izbjeglica. Među njima bilo je najmanje 66 muslimana, od kojih je najveći broj izručen Vojsci Republike Srpske u BiH, a zatim likvidiran", navodi se u saopštenju GA.

Oni su naveli da je za deportaciju bosanskih izbjeglica sa teritorije Crne Gore u toku 1992. godine optuženo je devet službenika Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore.

"Presudom od 29. marta 2011. godine svi optuženi oslobođeni su zbog toga što, kako se navodi u presudi, nijesu mogli da počine ratni zločin protiv civilnog stanovništva, jer sukob u BiH nije bio međunarodnog karaktera", kazali su iz GA.

Iz te nvo su istakli da individualna i objektivna odgovornost nije utvrđena u slučaju Deportacije.

"Iako je država neposredno prihvatila odgovornost za ovaj ratni zločin i u decembru 2008. godine donijela odluku o sudskom poravnanju i isplatila oštećenima ukupnu odštetu u iznosu od 4,13 miliona EUR", rekli su iz GA.

Bonus video: