Mojkovačka URA: Menadžment NPCG nema pravo da prekraja namjenske projekte i samovoljno prebacuje turističke voziće

"Tekuće godine, tačnije prije par dana, jedan vozić je prebačen na registraciju u Podgoricu, sa namjerom da bude prebačen u NP Lovćen, a drugi se nalazi na Biogradskom jezeru i čeka papire za NP Durmitor", kazali su iz mojkovačke URA

5345 pregleda 2 komentar(a)
NP Biogradsko jezero, Foto: Shutterstock
NP Biogradsko jezero, Foto: Shutterstock

Gospoda iz menadžmenta Nacionalnih parkova Crne Gore (NPCG) nemaju pravo da prekrajaju namjenske projekte, pritom iz stranih donacija, po sopstvenoj volji. Svaka dobronamjerna kritika je prijateljska, tako želimo da se shvati i ovo obraćanje. Pokušali smo prije praznika da zakažemo razgovor sa nadležnima, ali zbog hitnosti moramo da damo javnu sugestiju i reagujemo na ovakav način, saopštili su danas iz mojkovačkog odbora Građanskog pokreta URA.

Kako su kazali iz tog odbora URE, projektom UNDP-a i nekih državnih institucija 2019. godine nabavljeni su za potrebe Nacionalnog parka Biogradska gora dva turistička vozića koja su koštala oko pet hiljada eura, a cjelokupni projekat mnogo više, prema informacijama koje posjeduju.

"Tekuće godine, tačnije prije par dana, jedan vozić je prebačen na registraciju u Podgoricu, sa namjerom da bude prebačen u NP Lovćen, a drugi se nalazi na Biogradskom jezeru i čeka papire za NP Durmitor. Prema projektu koji je za nabavku vozića finansirao UNDP za potrebe NP, nadležni nemaju pravo da samovoljno prebacuju te turističke voziće na bilo koje mjesto, niti da ih otuđuju, jer su pravljeni za tehničke karakteristike upravo Biogradskog jezera, tj. pristupnog puta, uzimajući u obzir sve njegove elemente”, navode iz mojkovačke URE.

Odatle su još naveli da su projekat izradili stručnjaci različitih profila.

"Na njemu su radili inženjeri mašinstva, građevinarstva i saobraćajne struke, i sigurni smo da nemaju kupljene diplome, kao mnogi u naslijeđenoj državnoj upravi Crne Gore na svim nivoima, a samim tim i u NPCG. Valja napomenuti da je sadašnjim nadležnim u NP Biogradska gora bivši direktor Rajko Golubović dao sugestiju da izmjeste prelijepe voziće, uvjeravajući ih da nijesu za pristupni put ka Biogradskom jezeru, vjerovatno na taj način kupujući mjesto savjetnika u NP, kada već više nije direktor, i da bi se možda zaboravilo na “neke papire“ koji stoje u fiokama VDT, zbog čega je i bio imenovan za direktora NP, jer je u Upravi za šume napravio “uslove“ za te “papire“. Prethodna vlast je obično takve unapređivala, a nova uprava nastavila, i čak unaprijedila u prvog savjetnika”.

Iz mojkovačkog odbora URE još upozoravaju na praksu partitokratskog zapošljavanja koja se godinama sprovodi u Nacionalnim parkovima Crne Gore.

"U NP Biogradska gora najintezivnije je sprovođena, tako da mnogi dobijaju rješenja za stalni radni odnos u mandatu „tehničke“ Vlade. Nova uprava je sve to aminovala, i bacila rukavicu u lice poštenom narodu koji se borio za promjene protiv takvih nepočinstava. Sada još hoće da uzme uz pomoć i amin bivšeg direktora Golubovića i nove turističke voziće, a time i vidno osiromaši turističku ponudu Mojkovca i Kolašina na Biogradskom jezeru”. Iz mojkovačke URE još napominju da će na ovakve odluke nadležnih odgovoriti svim pravnim i političkim sredstvima.

"Na to imamo pravo. Nadamo se da će ovu sugestiju uvažiti. Na kraju napominjemo da, ako su ovakvi turistički vozići atrakcija i za NP Lovćen i NP Durmitor, podržavamo da naprave napor i izvrše nabavku, jer za nju postoji ekonomska i turistička opravdanost”, zaključuju.

Bonus video: