Borovinić Bojović zahvalila Hrvatskoj na donaciji 10.000 vakcina

Ministarka je kazala da se radi o gestu solidarnosti i prijateljstva

16911 pregleda 348 reakcija 52 komentar(a)
Borovinić Bojović, Foto: Savo Prelević
Borovinić Bojović, Foto: Savo Prelević

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović, koja boravi u zvaničnoj posjeti Zagrebu, potpisala je sa hrvatskim kolegom Vilijem Berošom Ugovor o donaciji 10 hiljada vakcina Hrvatske Crnoj Gori. Potpisan je bilateralni ugovor između dvije države i trilateralni sa proizvođačem.

„U ime Crne Gore zahvaljujem na gestu solidarnosti i prijateljstva između Crne Gore i Hrvatske. Kao Vlada ćemo učiniti sve da se odnosi dvije države uzdignu na što viši nivo“, poručila je Borovinić Bojović, kako je saopšteno iz Ministarstva zdravlja.

Beroš je naglasio da je solidarnost temelj opšte borbe u borbi protiv koronavirusa.

Ministri su, kako se navodi, razmijenili iskustva zdravstvenih sistema u borbi protiv pandemije, a sastanak je bio povod i da se podrobnije razrade koraci u vezi sa obnovom ugovora o transplantaciji organa, ali i o ponovnom uspostavljanju edukativne saradnje.

„Možete biti sigurni da će Republika Hrvatska učiniti sve da pomogne Crnoj Gori i prenese iskustva koja je sticala prethodnih godina“, naglasio je Beroš.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravstva Silvo Bašić podržao je plan Ministarstva zdravlja Crne Gore o potpisivanju memoranduma o saradnji dvije države.

„Ne da ne vidim prepreke, već je to put kojim ćemo utemeljiti dalju saradnju“, saopštio je Bašić.

Ranije danas, crnogorska delegacija u kojoj su, osim ministarke zdravlja i direktorica Kliničkog centra Crne Gore Ljiljana Radulović, v.d. direktora Klinike za nefrologiju KCCG Batrić Babović i urolog u KCCG Petar Kavarić, posjetili su Kliničko-bolnički centar „Rebro“ u Zagrebu koji će, zajedno sa KCCG, biti okosnica dalje saradnje dvije države.

U crnogorskoj delegaciji je generalni sekretar Vlade Božo Milonjić.

Bonus video: