Čeka se izbor mitropolita MCP: Za sada postoje samo spekulacije

Spekulacije po tom pitanju su se intenzivirale sinoć u srbijanskim medijima, a nastavljene u toku dana - od toga da je već odlučeno da novi mitropolit bude episkop budimljansko-nikšićki Joanikije, što je javila Nova.rs do Kurirove informacije da je jedan od kandidata i episkop bački Irinej Bulović

21985 pregleda 1093 reakcija 65 komentar(a)
Joanikije, Foto: Boris Pejović
Joanikije, Foto: Boris Pejović

Mitropolit crnogorsko-primorski ipak najvjerovatnije neće biti izabran danas, već će, kako se i očekivalo, "kadrovska pitanja" naći na dnevnom redu Sabora Srpske pravoslavne crkve u četvrtak ili petak, saznaju "Vijesti".

Spekulacije po tom pitanju su se intenzivirale sinoć u srbijanskim medijima, a nastavljene u toku dana - od toga da je već odlučeno da novi mitropolit bude episkop budimljansko-nikšićki Joanikije, što je javila Nova.rs do Kurirove informacije da je jedan od kandidata i episkop bački Irinej Bulović.

Ranije su se kao kandidati pominjali i episkop južnoamerički Kirilo i kruševački David.

Danas je ranije objavio da je srpski patrijarh Porfirije obećao mnogim vladikama da će predlžiti Joanikija za nasljednika pokojnog mitropolita Amfilohija, a ako se to desi, očekuje se da će predlog biti prihvaćen jednoglasno.

U slučaju da se taj scenario ne ostvari, uslijedili bi drugi predlozi, a svaki episkop može da predloži kandidata, a ako ih je više, bira se glasanjem.

Nije nemoguće ni da se izbor mitropolita odloži i da MCP i dalje ima administratora, bilo i dalje Joanikija ili nekog novog kog bi Sinod izabrao.

U crkvenim krugovima se spekuliše da je vladika bački Irinej glavni protivnik izbora vladike Joanikija za novog mitropolita crnogorsko-primorskog.

U tu kadrovsku „igru“ nedavno je ušlo i najavljeno potpisivanje Ugovora između Vlade Crne Gore i SPC, koje je premijer Zdravko Krivokapić krajem aprila indirektno uslovio izborom novog mitropolita na Cetinju.

Bonus video: