sumnjaju da su tenderi za gradnju vodovoda namješteni

"Sve su nas prevarili, ništa nije po dogovoru"

Mještani šavničkih sela ne dozvoljavaju nastavak radova na izgradnji vodovoda, traže pomoć od Abazovića i Stijovića

11310 pregleda 3 komentar(a)
Protest mještana prošle godine, Foto: Svetlana Mandić
Protest mještana prošle godine, Foto: Svetlana Mandić

Mještani i vlasnici imanja u šavničkim selima Miloševići i Donja Bijela nezadovoljni su dosadašnjim radovima na izgradnji vodovoda sa izvora Vrela i odlučili su da ne dozvole nastavak radova, a pomoć će tražiti od potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića, i resornog ministra Aleksandra Stijovića.

Nakon sastanka sa predstavnicima lokalne uprave mještani su odlučili da peticiju sa 130 potpisa proslijede Abazoviću i Stijoviću, od kojih, kako rekoše, traže da provjere dosadašnje radove na vodovodu koji se gradi prema drugom kraju sela.

“Sastanku je prisustvovalo oko 50-60 mještana. Niko od nas ne brani vodu i da je to jedino rješenje mi se ne bi bunili, ali imamo preko 50 izvora koji rade i zimi i ljeti i sa kojih se može dovesti voda. Mi imamo alternativno rješenje, da se izvor rijeke Bijele kaptira i da dobijemo svi vodu“, kazao je Duško Nenezić.

Prema njegovim riječima, dogovor koji je prošle godine postignut sa lokalnom upravom nije ispoštovan.

"Stavili su deblje cijevi nego je dogovoreno, fi 110, i kako je u tom dijelu pad tolika cijev bi Moraču usisala, a ne Vrelo. Hoće da ostave priključke pa da mi sami kopamo 500 metara kanala, a njima svima dovode do kuće. Bivši predsjednik, Vlatko Vuković je prošle godine na zboru građana rekao da će voda ići do škole, ali ne ka polju Radovića a sada saznajemo da voda ide do polja Radovića. Sve su nas prevarili, ništa nijesu uradili kakav je bio dogovor“, tvrdi Nenezić.

Prema njegovim riječima, sumnjaju da su tenderi za gradnju vodovoda namješteni jer su, iako je vodovod dužine nešto preko 3,5 kilometara, raspisivali dva tendera, a jedan je na sajtu Vlade u avgustu prošle godine bio samo sat i po, pa sumnjaju da su posao dobili samo politički podobni.

"Mi smo spremni po cijenu života da branimo i da ne damo da se radovi nastave. Dosta je bilo pljačke šavničke vlasti, tome se mora stati na kraj. Zadnjih deset godina su u Bijeloj rađena četiri vodovoda i svaki je uništen. Sada hoće i ovo blago da nam opljačkaju. Ne damo. Ne gradi se ovaj vodovod zbog mještana nego zbog pojedinaca koji prave kuću i etno selo", istakao je Nenezić.

Veći dio mještana i vlasnika imanja iz pomenutih sela su prošle godine dva puta organizovali okupljanja pored izvora Vrelo u znak protesta što, kako su tvrdili, Opština Šavnik i MZ Bijela u tajnosti grade vodovod prema drugom kraju sela. Isticali su da nemaju ništa protiv vodovoda, ali da strahuju da bi zbog njegove gradnje mogli ostati bez vode. Nakon prezentovanja projekta postignut je dogovor da radovi budu nastavljeni, da će 30 odsto vode biti ostavljeno da teče, a da će ostalo ići u kaptažu.

“Od te vode 50 odsto biće za selo Miloševići, a ostalo nama u Bijeloj. Usaglasili smo se da voda sa Vrela prvo ide onima koji gravitiraju izvoru. Uradiće bazen i kaptažu sa ostavljenim priključkom za Miloševiće, a onim koji gravitiraju bazenu biće takođe ostavljeni priključci iznad kuća. Ostatak vode ići će prema Gornjoj Bijeloj“, kazao je tada Nenezić.

Kako je juče rekao, mještani neće formirati režijski odbor jer ne žele da radovi budu nastavljeni, a od Vlade traže da se provjeri ne samo gradnja vodovoda već i ko je i na kakav način dobijao koncesije u Bioskoj gori, kao i da li su koncesionari uplaćivali 30 odsto sredstava Mjesnoj zajednici i gdje je “novac otišao”.

Jakić: Opet se pojavila grupa ljudi...

Predsjednik opštine Šavnik, Jugoslav Jakić, kazao je da je sastanak sa mještanima organizovan kako bi ih upoznali šta je do sada urađeno, ali i kako bi saznali zbog čega je dio mještana i dalje protiv gradnje vodovoda.

"Sve što je planirano i dogovoreno prošle godine sa naše strane je i urađeno – druga faza koja podrazumijeva izgradnju cjevovoda i ostavljanje priključaka je skoro završena, ostali su sitni radovi da se seoski put kuda je prošao cjevovod dovede u prvobitno stanje. Onda slijedi prva faza koja podrazumijeva kaptiranje izvora, pravljanje bazena i spajanje sa drugom fazom", kazao je Jakić i dodao da je vrijednost radova oko 160 hiljada eura.

Sastanku su pored predstavnika lokalne uprave prisustvovali i inženjeri, projektanti, izvođač radova, kako bi mogli da, prema riječima predsjednika Opštine, mještanima odgovore na sva pitanja i razjasne eventualne nejasnoće.

"Pošto mještani još nijesu formirali režijski odbor koji će pratiti realizaciju izgradnje vodovoda, ostavili smo rok još 15 dana da se taj odbor formira i do tada se neće ništa raditi. Pojavila se opet grupa ljudi koja brani to izvorište da se ne kaptira, pa ćemo vidjeti, nakon što se režijski odbor formira i provjeri da li smo ispunili ono što smo obećali i da li je sve urađeno kako treba, možemo li to riješiti“, kazao je Jakić.