Ne prijavljuju vlasništvo u "Srpskoj kući"

Predsjednik Opštine Tivat i poslanik u Skupštini Crne Gore potvrdili da nisu naveli udio u privrednom društvu u imovinskim kartonima

58382 pregleda 70 reakcija 71 komentar(a)
Udio se ne pominje u kartonu Bulajića, ali se kod Đukanovića pominje: Bulajić i Đukanović, Foto: SAVO PRELEVIC
Udio se ne pominje u kartonu Bulajića, ali se kod Đukanovića pominje: Bulajić i Đukanović, Foto: SAVO PRELEVIC

Zbog toga što u svojim imovinskim kartonima nisu prijavili udjele u vlasništvu „Srpske kuće“, Agencija za sprečavanje korupcije ispituje da li su, između ostalih, predsjednik Opštine Tivat Željko Komnenović i potpredsjednik Skupštine Crne Gore Strahinja Bulajić prekršili Zakon o sprečavanju korupcije, potvrđeno je “Vijestima”.

Zakonom je propisano da je javni funkcioner dužan da prijavi tačne prihode i imovinu u svojim imovinskim kartonima, koji, između ostalog, uključuju i podatke o „akcijama i udjelima u pravnom licu i drugim hartijama od vrijednosti“. „Navedena formulacija odnosi se na bilo koji udio u pravnom licu“, pojasnili su iz Agencije.

„Srpska kuća“ osnovana je 2017. godine a tada je 29 osoba upisano kao vlasnici po 3,44 odsto udjela u ovom privrednom društvu.

S obzirom na to da su mnogi od njih sadašnji ili doskorašnji javni funkcioneri, pretragom njihovih imovinskih kartona utvrđeno je da većina među njima nisu prijavili ovaj udio.

Osim potpredsjednika Skupštine i predsjednika tivatske Opštine, udio se ne pominje ni u kartonima poslanika Skupštine Crne Gore Slavena Radunovića, bivših poslanika a sada člana Upravnog odbora Univerziteta Crne Gore Budimira Aleksića i članice Odbora direktora Fonda za zaštitu životne sredine Nataše Jevrić, bivše predsjednice Skupštine opštine Kotor Dragice Perović, kao i odbornika iz više crnogorskih opština.

„Provjerom baze podataka utvrđeno je da navedeni javni funkcioneri nijesu procesuirani zbog eventualnog kršenja Zakona o sprečavanju korupcije u vezi sa konkretnom pravnom stvari. Otvoreni su postupci provjere njihovih imovinskih kartona“, navodi se u odgovoru Agencije na pitanja da li će protiv njih biti pokrenut postupak.

Za neke od njih Agencija je i ranije utvrđivala da su kršili Zakon o sprečavanju korupcije.

Udio su, s druge strane, prijavili bivši poslanici a sada predsjednik Odbora direktora Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) Milutin Đukanović i odbornik u Skupštini opštine Pljevlja Vladislav Bojović.

Predsjednik Opštine Tivat potvrdio je da nije prijavio udio u „Srpskoj kući“.

„Ne sporeći krivicu, napominjem da je riječ o vlasničkom udjelu koji nema nikakvu materijalnu, već isključivo nominalnu vrijednost. Zbog toga je, a i činjenice da je po mom mišljenju u pitanju benigna stvar, vjerovatno ste se uvjerili da sam u mom imovinskom kartonu naveo precizno imetak moje porodice, i došlo do propusta“, kazao je Komnenović.

On je dostavio Statut „Srpske kuće“, u kojem se navodi da osnivači ne mogu prenijeti, založiti, opteretiti ili na drugi način otuđiti svoj udio u društvu trećim licima osim isključivo uz saglasnost ostalih osnivača. Osnivači, takođe, mogu jedan drugome ustupati svoje udjele takođe samo uz saglasnost ostalih članova društva.

„Kada član društva namjerava da istupi iz društva, dužan je da svoj udio bez naknade prenese na sve ostale članove srazmjerno njihovim dotadašnjim udjelima. U tom slučaju ostali članovi društva su dužni prihvatiti dio udjela od člana koji istupa, te u roku od 180 dana od dana istupanja člana, izabrati novog člana društva na kojeg će bez naknade prenijeti dio udjela koji su primili od člana koji je istupio“, precizirano je Statutom. Takođe se navodi i da se u slučaju smrti člana društva fizičkog lica ili prestanka pravnog lica udio ne može prenositi na njegove nasljednike ili pravne sljedbenike. U tom slučaju, njegov udio će se prenijeti na ostale članove društva srazmjerno njihovim dotadašnjim udjelima.

 Sa otvaranja 'Srpske kuće' u Podgorici
Sa otvaranja "Srpske kuće" u Podgoricifoto: Zoran Đurić

Radunović je kazao da „znajući intenciju odredbi koje se tiču prijavljivanja prihoda i imovine funkcionera, tu činjenicu ne konstatujem u svojim godišnjim izvještajima“.

„Naime, osnivačkim aktima ‘Srpske kuće’, raspolaganje tom ‘imovinom’ je potpuno onemogućeno i svedeno na mogućnost da je besplatno prenesem na ostale osnivače. Radi se isključivo o počasnoj ulozi ‘čuvara’ zajedničke imovine srpskog naroda u Crnoj Gori, kao jednog od nekoliko desetina intelektualaca, umjetnika i političara“, kazao je on.

Na pitanja da li je prijavila udio u vlasništvu, Jevrićeva je kazala da se „radi se isključivo o počasnoj ulozi čuvara zajedničke imovine srpskog naroda u Crnoj Gori“.

Ostali javni funkcioneri koji nemaju prijavljen udio u imovinskim kartonima nisu odgovarali na pitanja da li su vlasnici udjela i ako jesu, zašto ga nisu prijavili. Pitanja su poslata ili na mejl partije ili na lični mejl.

Za one za koje Agencija utvrdi da nisu dostavili tačne i potpune podatke propisana je novčana kazna od 500 do 2.000 eura.

„Srpska kuća“, kao društvo sa ograničenom odgovornošću, osnovana je u martu 2017. godine. Ideju da se formira ovakva institucija podržao je i tadašnji premijer a sadašnji predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić. Donacijom srpske Vlade kupljen je i opremljen poslovni prostor na samoj obali Morače u centru Podgorice i stvoreni uslovi za rad. Za izvršnog direktora imenovan je bivši poslanik Emilo Labudović.

Vlada Srbije je izdvojila za “Srpsku kuću” oko 3,4 miliona eura. Prema kartonu Đukanovića, riječ je o poslovnom prostoru ukupne površine od 1.551 metar kvadratni. Srpska kuća je otvorena 15. februara 2019. godine, a u njoj su, prema pisanju medija, smješteni Matica srpska, Institut za srpsku kulturu, Srpski nacionalni savjet, Udruženje književnika srpskog naroda, Srpska televizija, Srpski radio, novine, portali, Srpski kulturni centar i druge ustanove.

Prema bilansu uspjeha dostavljenom Upravi prihoda i carina, „Srpska kuća“ je prošlu godinu završila u plusu sa oko 227.000 eura. Prema dokumentaciji na sajtu Uprave, oni su tokom posljednje dvije godine u prosjeku imali dva zaposlena.

U slučaju gašenja, imovina ide SPC

Statusom „Srpske kuće“ propisano je da se ona osniva na neodređeno vrijeme i to sve dok postoje ekonomski i zakonski uslovi za obavljanje njene djelatnosti i postojanje.

„U slučaju likvidacije i prestanka društva sva imovina društva prelazi u vlasništvo Srpske pravoslavne crkve“, navodi se u dokumentu.

Članovi nemaju pravo na udio u godišnjoj dobiti (dividendu) poslije oporezivanja.

Osnivači, precizirano je, mogu odlučiti da se dobit izdvaja za rezerve, reinvestiranje u razvoj društva, povećanje kapitala, donacije ili za druge potrebe duštva.

Bonus video: