NVO "35mm": Epidemija nasilja našla plodno tle u najnovijim političkim promjenama

"Online šovinizam, mizoginija i nasilje postali su naročit problem na koji je država gluva, dok nereagovanjem svjesno podržava ovu pojavu"

5474 pregleda 3 komentar(a)
NVO "35mm", Foto: NVO 35 mm
NVO "35mm", Foto: NVO 35 mm

Napadima na naše kolege novinare podrivaju se temelji demokratije i same države i ako se ovako nastavi sljedeći korak je da nas ili ogradite, zaštitite pancirima ili da počnemo da nosimo trake oko rukava, navodi se u saopštenju NVO "35mm".

Oni su osudili prijetnje smrću upućene glavnom i odgovornom uredniku Antene M Darku Šukoviću i kolumnisti Draganu Bursaću putem društvenih mreža i pozvali nadležne organe da hitno reaguju i procesuiraju odgovorno lice.

IZ NVO "35mm" su rekli da očekuju brzu reakciju policije i tužilaštva kako bi se zaštitila sigurnost novinara i kaznili oni koji pokušavaju da je ugroze.

"Ova epidemija nasilja svake vrste izgleda da je našla plodno tle u najnovijim promjenama u političkom životu, i da se trajno gube granice šta je dozvoljeno u demokratskom društvu", kazali su oni.

"Mržnja prema pojedinim poslenicima javne riječi davno se preselila se i na društvene mreže, pa su one često poligon za iznošenje niza uvreda na račun medijskih radnika/ca, a online šovinizam, mizoginija i nasilje postali su naročit problem na koji je država gluva, dok nereagovanjem svjesno podržava ovu pojavu", dodali su iz NVO "35mm".

Oni su naveli da je "niz napada verbalnih i fizičkih kojima svjedočimo prethodnih mjeseci, najčešće motivisanih neslaganjem i često bezrazložnom mržnjom prema radu novinara/ki ili uređivačkoj politici kuće za koju radi, alarm su i rukavica u lice aktuelnoj vlasti koja mora hitno da riješi ovu eskalaciju i hajdučiji stane na kraj".

"Kako god bilo, sve je poraz. Svih nas", zaključili su iz NVO "35mm".

Bonus video: