Pljevaljski Vodovod duguje tri miliona eura

"Uprava prihoda nam je izašla u susret, sanacioni plan se razmatra i trenutno nismo pod prijetećom blokadom”

4874 pregleda 2 komentar(a)
Vodovod Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Vodovod Pljevlja, Foto: Goran Malidžan

Finansijsko stanje u pljevaljskom opštinskom preduzeću Vodovod je izuzetno teško jer preduzeće duguje preko tri miliona eura po raznim osnovama.

To je “Vijestima” saopštio vršilac dužnosti direktora Vodovoda Vesko Sekulić koji rukovodi firmom od 1. aprila kada je izvršni direktor Čedo Gospić otišao u penziju.

Preduzeće je prethodnu godinu završilo sa gubitkom od 270.000 eura, što je, kaže Sekulić, poražavajuće.

“U momentu preuzimanja firme 1. aprila imao sam veliki broj blokada računa jer smo imali duga milion eura za poreze i doprinose. Za 15 dana napravili smo sanacioni plan koji se sastoji od smanjenja svih rashoda. Mi smo opterećeni brojem radnika, imamo ih 125 iako je u prethodnom sazivu prije pet godina smanjen taj broj radnika, a sada je opet njihov broj povećan. Uprava prihoda nam je izašla u susret, sanacioni plan se razmatra i trenutno nismo pod prijetećom blokadom”, kaže Sekulić.

On je dodao da preduzeće do kraja godine mora prevazići trenutno tešku finansijsku situaciju i krenuti da posluje pozitivno.

“Svi zaposleni u vodovodu su shvatili da imamo podršku osnivača. Od Uprave prihoda tražimo vrijeme. Dobru volju smo pokazali izradom sanacionog plana i za mart i april je isplaćena zarada sa porezima i doprinosima. Mislim da je ovo prvi put za deset godina da je plata isplaćena u bruto iznosu. Do sada je to bilo u neto iznosu. Uplaćujemo i dodatnih 20 hiljada eura kako smo se obavezali poreskoj upravi da smanjimo taj dug od million eura, koji imamo po osnovu poreza i doprinosa. To sada pravi veliki dodatni problem za funkcinisanje Vodovoda”, rekao je Sekulić koji više od 20 godina radi u tom preduzeću.

U narednom periodu u preduzeću planiraju smanjenje rashoda, povećanje prihoda kao i smanjenje broja zaposlenih.

Sekulić nije mogao da precizira koliko je radnika tehnološki višak, osim da ih je najviše u administraciji.

Preduzeću nedostaju inžinjeri i fizički radnici.

“U firmi trenutno traje proces unutrašnje revizije finansijskog stanja, koju je angažovala Opštine Pljevlja, koja je osnivač Vodovoda. Oni će svoj sud dati brzo i osnivač će cijeniti preko svojih organa kako je preduzeće došlo u ovakvu situaciju i kako to da ispravimo”, rekao je Sekulić.

Bonus video: