"politizacija obrazovnog sistema"

CGO: Centralizacija izbora i razrješenja direktora škola nastavlja lošu praksu prethodne vlasti

Neusvajanjem rješenja, koje je CGO predlagao u svim dosadašnjim izmjenama Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju, šalje se poruka da se prosvjetari ne cijene na osnovu kvaliteta rada, već na osnovu podobnosti, poručila je Kaluđerović

3608 pregleda 10 komentar(a)
Kaluđerović, Foto: CGO
Kaluđerović, Foto: CGO

Skupštinska rasprava o predloženim izmjenama Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju, u dijelu zadržavanja odredbe da direktore obrazovno-vaspitnih ustanova nastavi da imenuje ministar a ne školski odbori, pokazala je da nova vladajuća struktura ne želi da raskine sa lošom praksu politizacije obrazovnog sistema, ocijenili su iz Centra za građansko obrazovanje (CGO).

Viša pravna savjetnica u toj nevladinoj organizaciji, Snežana Kaluđerović, kazala je da CGO već deceniju ukazuje na negativne posljedice koje nosi mehanizam po kojem ministar bira i razrješava direktore, kao i da je to prvi korak ka neophodnoj depolitizaciji obrazovnog sistema.

"Sredinom februara, pozvali smo Odbor za prosvjetu, nauku, kulturu i sport Skupštine Crne Gore, ali i sve poslanike i poslanice Skupštine Crne Gore, da u Predlogu Zakona o izmjenama i dopunama Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju hitno uvrste i odredbu kojom se u nadležnost školskog odnosno upravnog odbora vaspitno-obrazovnih ustanova dodaje i nadležnost da ti odbori biraju i razrješavaju direktore tih ustanova."

Kaluđerović podsjeća da je najveći dio parlamentarne većine to, takođe, zagovorao dok su bili opoziciji, "a na što bjelodano ukazuju izjave njihovih zvaničnika", kao i izvodi iz izbornih programa koje su ponudili građanima tokom predizborne kampanje i na kojima su, takođe, dobijali glasove.

Tako je, kako navodi, koalicija "Mir je naša nacija” u svom izbornog programu za parlamentarne izbore 2020. godine obećala: “Obezbijedićemo da školski odbori kao stvarni predstavnici zaposlenih, đaka i roditelja biraju rukovodioce obrazovnih ustanova, kako bi zaustavili partijske izbore", dok je koalicija “Crno na bijelo”, u svom izbornom programu za posljednje parlamentarne izbore, navela da: “Izbor direktora obrazovnih ustanova vrši školski odbor, a ne ministar”.

"Prijedlog CGO-a je podržala i amandmanski djelovala, poslanica ove koalicija i visoka zvaničnica GP URA, Božena Jelušić, objašnjavajući to prije tri mjeseca, između ostalog, na sljedeći način: Treba, ipak, da odlučuju oni koji najbolje znaju iz svojih škola ko su zaista mogući kvalitetni rukovodioci i to je u izvjesnom smislu jedna vrsta korekcije bilo kakvom pokušaju 'idenja po dubini'," dodaje Kaluđerović.

Poslanici Demokratskog fronta su takođe, kako navode iz CGO-a, mnogo puta u javnosti ukazivali da postojeći način izbora direktora utiče na politizaciju škola, ali i podnosili amandmane da se to promijeni. "Tom temom se posvećeno i argumentovano, tokom opozicionog djelovanja, bavila Branka Bošnjak, sadašanja potpredsjednica Skupštine Crne Gore i visoka zvaničnica Pokreta za promjene (PzP), insistirajući na promjeni sistema po kojem direktore bira i razrješava ministar prosvjete."

CGO naglašava ulogu školskog odbora u ovom pitanju, uzimajući u obzir raznolikost u strukturi i ovlašćenja koja ti odbori imaju. "Neutemeljno je da presudnu ulogu u izboru i razrješenju direktora škola ima ministar, nezavisno od toga da li on samostalno donosi tu odluku ili na prijedlog bilo kakve komisije. Ministarstvo je već zaštitilo svoje interese time što ima svoje predstavnike u školskim odnosno upravnim odborima", ističe Kaluđerović.

Kazala je da se neusvajanjem ovog rješenja koje je CGO predlagao u svim dosadašnjim izmjenama Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju šalje poruka da se prosvjetari ne cijene na osnovu kvaliteta rada, već na osnovu podobnosti. "Razočarajuća je ta namjera predlagača izmjena i dopuna ovog Zakona kojom želi da zadrži dosadašnji štetan princip političke podobnosti prilikom imenovanja i razrješenja direktora, uz napomenu da se sada radi samo o drugim partijskim i ideološkim bojama. To udaljava škole od mjesta na kojem bi trebalo da se razvija kritičko mišljenje kao osnova za unaprjeđenje obrazovnog sistema", navodi ona.

Ukoliko se, kako je kazala, Zakon ne izmijeni u ovom dijelu, to će biti dokaz i da nova Vlada, u dijelu obrazovanja, ne želi da se bavi brojnim i velikim gorućim problemima, već samo da iskoristi mehanizme stare vlasti zarad jačanja sopstvenih partikularnih pozicija, a time i da nastavi "profesinalno unižavanje preko 13.000 zaposlenih u prosvjeti."

"CGO smatra da ukoliko ova Vlada zaista želi da unaprijedi nešto onda mora omogućiti decentralizovan i demokratski način izbora direktora, a što isključuje diskreciono odlučivanje ministra o ovom pitanju", zaključuje se u saopštenju.

Preporučujemo za Vas