osudili ugrožavanje slobode medija

Ombudsman: Prijetnje novinarima efikasno ispitati i procesuirati

Nepovoljan ambijent za rad novinara, u dužem vremenskom periodu, izaziva zabrinutost domaće ali i međunarodne javnosti, ističu iz institucije Zaštitnika

2739 pregleda 0 komentar(a)
Foto: ombudsman.co.me
Foto: ombudsman.co.me

Bilo koje vrste pritisaka i ugrožavanja slobode medija neprihvatljive su i svi takvi slučajevi moraju biti efikasno ispitani i procesuirani, saopšteno je iz institucije Zaštitnika ljudskih prava i sloboda.

Poručili su da osuđuju najnovije prijetnje i zastrašivanje "novinara u Crnoj Gori, ali i regionu".

"To posebno imajući u vidu nepovoljan ambijent za rad novinara, u dužem vremenskom periodu, koji izaziva zabrinutost domaće ali i međunarodne javnosti. Dodatno zavrinjava što su prijetnjama, uvredama i drugim neprimjerenim komentarima izloženi nerijetko i članovi porodica novinara, uključujući i djecu. Ovakva praksa se mora mijenjati, a posebno insistiramo na adekvatnoj administraciji komentara na portalima i profilima medija na društvenim mrežama, koji su i dalje dominantno izvorište govora mržnje", navodi se u saopštenju.

Pozvali su sve koji su nezadovoljni načinom izvještavanja, poštovanjem programskih standarda ili smatraju da su im objavama povrijeđena neka druga prava, da ulože prigovore i iskoriste raspoložive procedure pred Medijskim savjetom za samoregulaciju, ombudsmanskim tijelima medija koji ih posjeduju, Agencijom za elektronske medije i u krajnjem, nadležnim sudovima.

"Iako je osnovni mandat Institucije da postupa u odnosu na državne i organe javne vlasti, te samim tim ne može donositi odluke o privatnim medijima (izuzev kada se radi o slučajevima diskriminacije), sve češće dobijamo i obraćanja samih medija sa ukazivanjima na sporan način izvještavanja kolega, gdje se traži naš stav po pitanju kršenja Kodeksa novinara, da se odredimo prema uređivačkoj politici i sl. Ovakvi primjeri samo su još jedan u nizu argumenata koji ukazuju na potrebu pronalaska adekvatnog mehanizma samoregulacije medijskih sadržaja, ali i jačanja međusobne solidarnosti i poštovanja samih kolega, što bi zasigurno ubrzalo rješavanje nekih od postojećih problema", zaključuje se u saopštenju.

Preporučujemo za Vas