Laži o vakcinama dominiraju društvenim mrežama

Glavni i odgovorni urednik Raskrinkavanja Darvin Murić istakao je da su dominantan izvor dezinformacija o vakcini, njenim navodnim štetnim posljedicama, neistinama o njenom sastavu upravo društvene mreže, "odnosno dobro povezane i koordinisane mreže antivakcinaškog pokreta"

4196 pregleda 6 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Reuters
Ilustracija, Foto: Reuters

Tim Raskrinkavanja je od početka godine, identifikovao i razotkrio više od 120 dezinformacija o vakcini protiv koronavirusa, a medijske manipulacije o ovoj vakcini čine čak 40 odsto od ukupnog broja dezinformacija koje je ova platforma Centra za demokratsku tranziciju (CDT) analizirala, kazao je glavni i odgovorni urednik Raskrinkavanja Darvin Murić.

On je saopštio da broj raskrinkanih tekstova predstavlja samo jedan segment manipulativnih sadržaja koji se građankama i građanima Crne Gore plasiraju preko različitih platformi, te da ovaj podatak zabrinjava kada imamo na umu da se radi o dezinformacijama koje direktno ugrožavaju javno zdravlje i živote građana/ki.

Istakao je da su dominantan izvor dezinformacija o vakcini, njenim navodnim štetnim posljedicama, neistinama o njenom sastavu upravo društvene mreže, "odnosno dobro povezane i koordinisane mreže antivakcinaškog pokreta"

"Najveći broj netačnih objava o vakcini, shodno metodologiji koju koristi Raskrinkavanje, ocijenjen je kao lažna vijest, što znači da su informacije koje su se plasirale korisnicima društvenih mreža u potpunosti proizvedene sa namjerom da dezinformišu javnost, odnosno da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu", kazao je Murić.

Iz CDT-a su pozdravili napore zdravstvenog sistema da animira građane da se u što većem broju vakcinišu, ali je, kako kažu, neophodno ukazati i da povećanje broja vakcinisanih građana u posljednje vrijeme ne ide željenom dinamikom.

"CDT još jednom poziva vlasti da još odlučnije krenu u kampanju promovisanja vakcinacije, odnosno ukazivanja građanima na značaj i prednosti imunizacije, kao i suprotstavljanja dezinformacijama o vakcinaciji koje, više nego očigledno, utiču na odziv građana", saopštili su oni.

Centar za demokratsku tranziciju je kroz projekat Raskrinkavanje.me pokrenuo kampanju o štetnostima lažnih informacija o vakcini koje se svakodnevno plasiraju preko društvenih mreža i putem medija.

Ova kampanja realizuje se uz podršku Balkanskog fonda za demokratiju Njemačkog Maršalovog fonda SAD i Agencije SAD za međunarodni razvoj USAID-a.

Bonus video: