Ćulafić: Samo jedno dijete ima šugu, nema epidemije u "Vladu Miliću"

Direktorica je kazala da je škola, pošto je dobila informaciju da je jedno dijete zaraženo, obavijestila Institut za javno zdravlje
239 pregleda 0 komentar(a)
OŠ Vlado Milić, Foto: Vesko Belojević
OŠ Vlado Milić, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 27.11.2017. 21:03h

Institut za javno zdravlje utvrdio je da nema epidemije šuge u Osnovnoj školi "Vlado Milić" u Podgorici, nakon što je jedan učenik zaražen, rekla je “Vijestima” direktorica te škole Biljana Ćulafić.

Ona je rekla da je u četvrtak 23. novembra jedan roditelj obavijestio školu da je njegovo dijete, učenik škole, dobilo šugu.

“Od tada do danas (27. novembar) nemamo informaciju da je zaraženo više djece,” rekla je direktorica.

Ona je kazala da je škola, pošto je dobila informaciju, obavijestila Institut za javno zdravlje.

“Nakon nastave odmah smo učionice i toalete dezinfekovali asepsolom. U petak, 24. novembra, ljekari iz Instituta su posjetili Školu, dali nam savjete o postupanju u ovakvim situacijama i podijelili informativne flajere, koji su podijeljeni učenicima,” navela je direktorica. Ćulafić je objasnila da su se savjeti ljekara upravo odnosili na dezinfekciju, koju je škola sprovela.

“Napomenuli su ipak da to nužno ne znači sprečavanje zaraze, jer se ova bolest širi kontaktom sa zaraženom osobom.S obzirom na to da u ustanovama u kojima boravi veliki broj djece (vrtići, škole) povremeno dolazi do pojava vašljivosti ili šuge, važno je istaći da ustanova ne može spriječiti ove pojave, ali može spriječiti njihovo širenje, uz odgovarajuću i iskrenu saradnju sa roditeljima zaražene djece,” rekla je direktorica.

Ona je poručila da u konkretnom slučaju nema razloga za paniku.

“Daleko smo od epidemije, što je potvrđeno i iz Instituta za javno zdravlje,” rekla je ona.

Institut se ovim povodom nije javno oglašavao.

Bonus video: