Jegdiću će suditi kolege iz Nikšića

Sudija Osnovnog suda u Podgorici odbio je da podnese ostavku nakon što je otkriveno da je falsifikovao spise predmeta
299 pregleda 6 komentar(a)
Danilo Jegdić, Foto: DN "Dan"
Danilo Jegdić, Foto: DN "Dan"
Ažurirano: 27.11.2017. 20:32h

U osnovnom sudu u Nikšiću 12. decembra počinje suđenje sudiji Osnovnog suda u Podgorici Danilu Jegdiću , zbog krivičnog djela falsifikovanje službene isprave, odnosno lažiranja ročišta kako bi izbjegao disciplinsku odgovornost zbog kašnjenja presude.

Optužnicu protiv sudije najvećeg suda u državi podiglo je Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici, nakon što su vještaci utvrdili da su potpisi navodne stranke u sporu falsifikovani.

Sve je otrkiveno pošto je jedna od stranaka u sudskom postupku podnijela prijavu protiv sudije pošto nije dobila presudu, iako je postupak bio okončan. Dnevni list “Dan” je objavio da je u pitanju privrednik Mladen Bulatović.

Sudija naime, kako tvrde pouzdani izvori “Vijesti”, zbog ogromnog posla i insistiranja predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice da se predmeti završavaju u roku, nije imao vremena da napiše presudu pošto je okočano suđenje. Zakonski rok za to je mjesec dana.

Da bi izbjegao disciplinsku kaznu koja podrazumijeva smanjenje plate, on je u spise predmeta ubacio dokumenta da je održano još nekoliko ročišta kako bi se taj zakonski rok malo prolongirao. Potpis stranke je falsifikovala druga osoba, ali je ODT Podgorica procesuirala samo njega kao odgovorno lice.

Nakon što je otkriven falsifikat, sudiji je ponuđeno da sam traži razrješenje od Sudskog savjeta, odnosno dobrovolno napusti sudsko mjesto ali je on to odbio.

Ranije je veliki broj sudija napustio funkcije, a kako bi izbjegli krivičnu odgovornost i Jegdić ne bi bio prvi. To, međutim, nikada nije zvanično potvrđeno.

Osnovni sudovi u Podgorici i Nikšiću, kao ni Vrhovni sud i ODT Podgorica nijesu u pisanim odgovorima za “Vijesti” naveli nijedan detalj ovog postupka,kao ni ko je podnio prijavu protiv sudije.

“Ovo tužilaštvo je podnijelo optužni predlog protiv D.J., zbog produženog krivičnog djela falsifikovanje službene isprave i dalji postupak se vodi pred Osnovnim sudom u Nikšiću,” odgovorila je portparolka podgoričkog tužilaštva Danka Ivanović.

“Slučajnom dodjelom predmeta, kroz algoritam PRIS-a, predmet je pripao u rad sudiji ovog suda Igoru Đuričkoviću. Sudija Đuričković već postupa u ovom predmetu, pa je glavni pretres u ovoj pravnoj stvari zakazan za 12.12.2017.”, navela je portparolka Osnovnog suda Nikšić Svetlana Lalović.

Iz Vrhovnog suda “Vijestima” je objašnjeno da su predmet delegirali u Nikšić zbog nepristrasnosti, jer je Jeglić sudija u OS Podgorica.

Podsjeća se i da je Sudski savjet 15. novembra sudiju privremeno udaljio sa dužnosti, dok ne bude poznat ishod postupka.

Rijetki krivični postupci protiv sudija

Ovo je jedan od rijetkih krivčnih postupaka protiv sudije, uprkos mnogim sumnjivim okolnostima u sudovima.

U predmetima organizovanog kriminala nestajao je i CD iz dokaza, a u drugom je presuda bila pogrešno napisana.

U Osnovnom sudu u Podgorici suđeno je, zbog navodnih propusta, sudiji bjelopoljskog suda, ali je on oslobođen sumnji.

Bonus video: