Ne zna se da li je prodata nekadašnja poslovnica JAT-a u Budvi: AIR Serbia ne da prostor firmi AMIA

“Vijestima” je rečeno da će onaj ko kupi poslovnicu, morati i sa ostalim vlasnicima zgrade da pregovara ukoliko želi da realizuje investicione planove
302 pregleda 0 komentar(a)
Budva, Foto: Vuk Lajović
Budva, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 27.11.2017. 20:23h

Javnost još nije obaviještena da li je prodat atraktivni poslovni prostor na 50 metara od budvanskog Staroga grada, u kojem je nekada bila poslovnica srpske avio kompanije JAT.

Akcionarsko društvo za vazdušni saobraćaj AIR Serbia oglasila je prodaju 115 kvadrata poslovnog prostora, po početnoj cijeni od 265.100 eura.

Prema nezvaničnim informacijama Vijesti, iz te firme obavijestili su zainteresovane predstavnike kompanije Astra Montenegro Investment Asociation (AMIA) - da su eliminisani iz postupka.

“Ponude zainteresovanih lica učinjene po osnovu ovog javnog poziva smatraju se neobavezujućim. Prodavač će po okončanom javnom pozivu izvršiti rangiranje prispjelih ponuda, te uputiti poziv za nastavak pregovora licima koja su dostavila tri najpovoljnije ponude“, navodi se u javnom pozivu.

Iako je tender zvanično zatvoren, iz AIR Serbia nijesu „Vijestima“ odgovorili da li je i kome prodat poslovni prostor.

Prema nezvaničnim informacijama za oronulu psolovnicu, osim kompanije AMIA, zainteresovan je i vlasnik rezidnecijalnog kompeksa vila Dukley gardens na Zavali i luksuzne zgrade Dukley residence preko puta poslovnog prostora kao i nekoliko crnogorskih biznismena.

Upućeni tvrde da je cijena poslovnice sada već dvaput veća od početne na tenderu.

AMIA je prije dvije i po godine kupila oko 600 kvadrata poslovnog prostora u jednospratnoj zgradi u kojoj se sa bočne strane nalazi poslovnica JAT i vlasnici su gotovo 90 odsto poslovnog prostora u toj jednospratnoj zgradi preko puta hotela Mogren.

Iz firme biznismena Nila Emilfarba više puta su se pismeno obraćali AIR Serbia da joj proda poslovni prostor, jer namjeravaju da grade luksuzni hotel.

Kako do ulaza?

Interesantno je da je tenderom ponuđena prodaja 115 kvadrata poslovnog prostora u prizemlju i na spratu, međutim u katastarskoj evidenciji Uprave za nekretnine uknjiženo je samo 57 kvadrata u vlasništvu AIR Serbia.

Ta kompanija će novog vlasnika morati da upozori da prilaz poslovnici nije moguć, jer je zemljište ispred nje u vlasništvu kompanije AMIA.

Sa druge strane, vlasnik susjedne parcele je podigao betonski zid od dva metra, tako da je i odatle onemogućen prilaz.

AMIA je prije dvije i po godine za 1.700.000 eura kupila 600 kvadrata poslovnog prostora od banke koja je te nekretnine zaplijenila od jedne građevinske kompnije na ime duga.

Kupoprodajnim ugovorom, osim 600 kvadrata poslovnog prostora, AMIA je postala i vlasnik 330 kvadrata dvorišta, pa i zemlje koja se nalazi ispred nekadašnje poslovnice JAT-a.

Takođe, poslovni prostor AIR Serbia je cijelom bočnom stranom prekoračio dozvoljene gabarite i ušao u parcelu u vlasništvu firme AMIA.

Samostalna gradnja novog objekta na mjestu poslovnice nije moguća, jer bi novi vlasnik morao da udalji građevinsku liniju od zemlje ove kompanije.

Spekuliše se da će AMIA odustati od gradnje hotela, ukoliko ne bude mogla kupiti poslovnicu.

Onaj ko kupi poslovnicu, moraće sa ostalim vlasnicima poslovne zgrade da pregovora ukoliko želi da realizuje investicione planove.

Zemlja pod restitucijom

Zemlju na kojoj je izgrađena jednospratna poslovna zgrada potražuje staromještanska porodica Ivanović.

Oni su podnijeli zahtjev za povraćaj, a u katastarskoj evidenciji postoji zabilježba, koja je nedavno upisana.

Bonus video: