Optužuju lovce da lome signalizaciju: Divljač istrijebili, pa pucaju u putokaze

Ukoliko se nastavi vandalizam, putkazi na obroncima Piševa - u okolini Andrijevice, biće uskoro neupotrebljivi, pa ta andrijevačka planina neće više biti dio katunske rute
65 pregleda 5 komentar(a)
Putokaz, Foto: Facebook.com
Putokaz, Foto: Facebook.com
Ažurirano: 27.11.2017. 19:39h

ježbajući gađanje, lovci uništavaju putokaze “Katunskog puta” na nekoliko planina.

To tvrde u Regionalnoj razvojnoj agenciji Bjelasica, Komovi Prokletije (RRA), koja je i realizovala projekat, čiji je cilj da svijet katuna približi domaćim i stranim turistima.

“Dok turisti iz Amerike dolaze, kako bi prošli Katunski put i preporučuju ga drugima, naši ljudi, lovci sistematski uništavaju signalizaciju. Ti putokazi su mukotrpno postavljeni kako bi upravo lovci, njihove porodice, komšije i prijatelji imali koristi od turizma. Na obroncima Piševa naročito je izražena ta pojava, mada se može reći da je to 'trend' i na ostalim planinama. Valjda je divljač istrijebljena, pa sada lovci uništavaju i planinsku i saobraćajnu signalizaciju”, piše na FB stranici RRA.

Iz te agencije kažu da, ukoliko se nastavi vandalizam, putkazi na obroncima Piševa - u okolini Andrijevice, biće uskoro neupotrebljivi, pa ta andrijevačka planina neće više biti dio katunske rute.

RRA je ljetos završila prvi projekat u Crnoj Gori, koji se bavio katunima kao turističkom ponudom.

Napravili su tematsku rutu koja se zove Katunski put, a koja prolazi planinama od Čakora do Hajle.

Nedavno je snimljen i atraktivan video-spot, sa obiljem informacija o nomadskom životu.

Bonus video: