Ribeiro: Targetiranje novinara je napad na slobodu izražavanja

“Vlasti moraju učiniti sve što je u njihovoj moći da brzo identifikuju i procesuiraju one koji su odgovorni za ove prijetnje upućene Bursaću i Šukoviću"

1319 pregleda 0 komentar(a)
Teresa Ribeiro, Foto: OSCE
Teresa Ribeiro, Foto: OSCE

Targetiranje i napadi na novinare i novinarke zbog njihovog rada predstavljaju napad na slobodu izražavanja, koja je osnovno ljudsko pravo, kazala je predstavnica OEBS-a za slobodu medija, Teresa Ribeiro.

Ribiero je zajedno sa šeficom Misije OEBS-a u BiH ambasadorkom Kathleen Kavalec, te vršiteljkom dužnosti šefa Misije u Crnoj Gori, Siv-Katrine Leirtroe, pozvala vlasti da brzo istraže i procesuiraju one koji su odgovorni za nedavne prijetnje smrću upućene novinaru i kolumnisti Draganu Bursaću i glavnom uredniku portala antenam.net Darku Šukoviću.

“Vlasti moraju učiniti sve što je u njihovoj moći da brzo identifikuju i procesuiraju one koji su odgovorni za ove prijetnje upućene Bursaću i Šukoviću, te osiguraju novinarima i novinarkama da obavljaju svoje profesionalne aktivnosti bez zastrašivanja ili prijetnji”, kazala je Ribeiro.

Kavalec je istakla da vlasti moraju pokazati da ovakav čin ne smije proći nekažnjeno.

“Ovakve vrste prijetnji imaju zastrašujući efekat po slobodu medija i ne smiju biti tolerisane u demokratskom društvu”, istakla je Kavalec.

Ona je dodala da “novinari igraju ključnu ulogu u informisanju javnosti i dijeljenju ključnih informacija, pa im institucije za sprovođenje zakona moraju pomoći u zaštiti njihove bezbjednosti dok obavljaju svoj posao”.

Leirtroe je kazala da novinari moraju biti u mogućnosti da slobodno obavljaju svoj posao, bez prijetnji i zastrašivanja.

“Nedostatak pravne zaštite za novinare protiv onih koji ih napadaju, kao i nekažnjivost, podstiče začarani krug nasilja”, kazala je ona i dodala da je povećan broj fizičkih i verbalnih napada u posljednjih par godina zabrinjavajući.

Bonus video: