Kruzeri bi u Boku, ali ako CG nije na listi rizičnih

Još jedna kruzing kompanija potvrdila namjeru da se vrati u Crnu Goru nakon koronakrize

7558 pregleda 7 komentar(a)
Foto: shipspotting.com
Foto: shipspotting.com

Megakruzer „Eurodam“, kompanije Holland America Line(HAL), u periodu nakon glavne ljetnje turističke i nautičke sezone tri puta će uploviti u Kotor.

Potvrđeno je to juče iz ove američko-holandske kompanije koja je članica najveće svjetske kruzing korporacije - amerilčkog Carnivala, uz napomenu da će „Eurodam“ nakon završetka ranije planirana svoja četiri kraća sedmodnevna ovosezonska mediteranska krstarenja u rejonu akvatorijuma grčkih ostrva, obaviti još pet dodatnih putovanja u periodu od sredine septembra do kraja oktobra. Na tri od tih dužih, 12-dnevnih krstrenja koja obuhvataju posjete broda lukama u Italiji, Hrvatskoj, Albaniji, Grčkoj, Turskoj i Španiji, „Eurodam“ će posjetiti i Crnu Goru, uplovljavajući u luku Kotor.

„Eurodam“ je inače, kapaciteta 2.104 putnika i 949 člana posade. Ovaj megakruzer klase „Signature“ ima 86.2743 bruto tone, dug je 285 a širok 32,2 metra i izgrađen je 2008. u Italiji.

Kruzing industrija u svijetu polako se pokreće nakon gotovo potpune obustave kružnih turističkih brodskih putovanja koja je potrajala skoro godinu dana zbog pandemije koronavirusa. Većina kompanija tek pokreće svoje brodove, ili će ih u operativnu upotrebu vratiti u narednih par mjeseci, tako da će broj posjeta kruzera ove godine destinacijama koje su, poput Kotora, među njatraktivnijima u tom segmentu turističke industrije, ipak biti ograničen. Za sada je nekoliko kompanija potvrdilo ili najavilo svoju zainteresovanost da njihovi brodovi ponovno počnu redovno dolaziti u Kotor - među njima su članice Carnivala - HAL, italijanske Costa Crociere i MSC Cruises, kao i Silversea Cruises iz Monaka koja je članica druge po snazi svjetske kruzing korporacije - američkog Royal Caribbeana. Ipak, da li će se to u konačnom i realizovati za sada je neizvjesno jer je još uvijek na snazi odluka Evropske unije da Crnu Goru svrsta na listu rizičnih zemalja sa aspekta mjera na prevenciji širenja koronavirusa, a što u praksi znači da bi svaki kruzer koji bi nakon posjete Crnoj Gori, uplovio u neku od luka u državama EU morao da tamo sa svim ukrcanim osobama, ostane deset ili četrnaest dana u karantinu. Stoga naši turistički poslenici i privrednici uključeni u lanac pružanja usluga kruzerima u našim lukama očekuju od crnogorske Vlade i diplomatije da u najskorije vrijeme preduzmu sve mjere kako bi administracija EU promijenila ovakav restriktivni tretman Crne Gore sa aspekta sitacije sa koronavirusom. HAL je inače, nedavno najavio da će u vrlo ograničenom broju ovosezonskih putovanja svojih brodova do početka septembra, imati i jednu posebnu čast za luku Kotor - priliku da naša luka bude jedna od onih koje će na svom prvom putovanju (tzv.maiden voyage) posjetiti HAL-ov najnoviji brod - potpuno novi megakruzer „Rotterdam“. Brod od 99.800 bruto tona, dugačak 297 i širok 34 metra, vrijedan preko 480 miliona eura, čija se izgradnja i opremanje upravo privode kraju u brodogradilištu italijanske korporacije Fincantieri u Margheri pored Trsta, krenuće početkom avgusta na svoje prvo komercijalno putovanje - sedmodnevno krstarenje od Trsta do Ćivitavekje Italiji, sa posjetama Zadru u Hrvatskoj, Kotoru u Crnoj Gori, Krfu u Grčkoj, te lukama Taormina i Napulj u Italiji. U Kotor bi tako „Rotterdam“, koji ima kapacitet od 2.668 putnika i 1.025 članova posade, trebalo prvi put da uplovi 4. avgusta.

Bonus video: