Šnicla nije naša, na bataku brašno

Iz JU Dom učenika i studenata Podgorica tvrde da se namirnice i hrana u menzama redovno kontrolišu

21391 pregleda 11 komentar(a)
Nije buđ nego brašno, Foto: Privatna arhiva
Nije buđ nego brašno, Foto: Privatna arhiva

Iz podgoričkog Doma učenika i studenata u čijem su sastavu i dvije menze, negirali su da je šnicla sa ostatkom plastične kese sa fotografije koja je dijeljena na društvenim mrežama njihov proizvod, a za piletinu za koju dio korisnika menze tvrdi da je “buđava” kazali su da su u pitanju ostaci brašna koje se koristi kod pohovanja.

Nezvanično, inspekcija je juče izvršila nadzor, ali nije saopšteno koji je rezultat tog nadzora. Iz Uprave za inspekcijske poslove, te Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove nisu odgovorili na pitanja “Vijesti” u vezi sa navodima studenata, kao ni da li su u prethodnom periodu imali slične pritužbe i kakav je rezultat tih pritužbi.

Na društvenim mrežama prije nekoliko dana objavljene su fotografije na kojima je navodno hrana pripremana u nekoj od studentskih menzi u Podgorici. Redakciji su se, šaljući iste fotografije, obratili i studenti. Neki od njih već su se, kako dokazuju priloženom prepiskom, obraćali i inspekciji.

“Problem je u kvalitetu hrane koji se studentima služi na dnevnoj bazi u tim menzama, ružno je reći ali to nije hrana, to su splačine, na stranici Podgorički vremeplov imate i slike kako su nađene kese (nadajmo se da su samo kese) u popeku, buđavi bataci... Više puta sam bio svjedok neprijatnih situacija kada je npr. nađen šaraf u pireu ili muve u salati... Kada su gosti bili i razne reprezentacije koje su imale turnire u Podgorici, desilo se u par navrata da su kolektivno otrovani od hrane služene u menzi”, tvrdi jedan od studenata.

Rukovodilac Sektora ishrane u Javnoj ustanovi Dom učenika i studenata u Podgorici Marko Kaluđerović kazao je “Vijestima” da nisu imali pritužbe na licu mjesta, ali da su nakon objava odmah reagovali. Negirao je druge navode studenata o trovanjima i kazao da su i ona iz juna prošle godine - sporadična.

“Cijeneći karakter pritužbe iznesene na društvenim mrežama, a u cilju objektivnog informisanja javnosti kao davaoci usluga ishrane za oko 3.000 korisnika, učenika i studenata, obavještavamo vas da nismo imali na licu mjesta pritužbu sadržanu na društvenoj mreži. No bez obzira na to... u roku odmah organizovali smo provjere po navedenim pritužbama sa zaposlenima koji rade na pripremanju i posluživanju hrane, kao i sa predsjednikom i saradnicima Studentskog parlamenta Univerziteta Crne Gore”, kazao je “Vijestima” Kaluđerović.

Prema njegovim riječima, nakon analize, konstatovano je “da se na prikazanoj fotografiji pohovanog pilećeg bataka kod tehnološkog procesa pripreme mogla identifikovati bijela podloga kao ostatak brašna koje se po recepturi koristi kod pripreme ove vrste jela”.

“Što se tiče fotografije na kojoj je prikazana šnicla sa ostatkom plastične kese, odgovorno tvrdimo da nije naš proizvod, a poželjno bi bilo da nadležne institucije ustanove porijeklo ovog proizvoda”, rekao je on.

Na pitanje da li su tačni navodi dijela studenata da je u menzama zabilježeno trovanje hranom tokom ljeta 2019. godine, kada su gosti bili sportisti, te da se trovanje desilo i u junu prošle godine, kazao je da nisu imali pojavu trovanja hranom tokom 2019.

“Pojedinačni slučaj trovanja sportista za koji smo čuli iz javnosti tokom ljeta 2019. nije se mogao dovesti u vezu sa hranom u našim objektima (budući da su konzumirali prehrambeme namirnice i na drugim mjestima), naprotiv konstatovane su samo pohvale od organizatora. Što se tiče trovanja koje je javnost zabilježila u junu prošle godine, radilo se o izolovana dva-tri slučaja za koje nadležne službe sanitarne inspekcije i Instituta za javno zdravlje nisu ustanovile vezu sa prehrambenim namirnicama u našim objektima, budući da su svi mikrobiološki nalazi namirnica i jela koji su bili predmet analize nadležnih službi odgovarali propisanim standardima kvaliteta”, kazao je Kaluđerović.

Rukovodilac Sektora hrane, “Vijestima” je kazao i da JU Dom učenika i studenata Podgorica primjenjuje sve politike koje su regulisane Zakonom o bezbjednosti hrane.

“I u tom smislu dosljedno primjenjuje HACCP sistem koji je u dokumentovanom smislu redovno kontrolisan i praćen od nadležnih inspekcija. HACCP sistem prevenira sve opasnosti kojima su namirnice izložene od prijema, skladištenja, čuvanja na propisanim temperaturama, pripreme jela i posluživanje. Takođe i kod izbora dobavljača hrane u postupku javnih nabavki, propisan je obavezan uslov implemetacija HACCP sistema”, rekao je on.

Dodao je i da sa IJZ imaju sklopljen ugovor o obaveznim definisanim stavkama provjere među kojima su sanitarni pregledi zaposlenih, provjera kvaliteta vode za piće, mikrobiološka provjera namirnica i jela, energetska provjera obroka, brisevi sa ruku zaposlenih i brisevi sa radnih površina i inventara.

“JU sklopila je ugovor za propisanu primjenu i kontrolu mjera dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije kao i u skladu sa propisima o upravljanju sa otpadom odvoz i skladištenje ostataka upotrijebljenog ulja. Napominjemo da cijeneći odgovornost za bezbjednost hrane koja se konzumira u našim objektima pored HACCP tima i svih zaposlenih ustanova je pod stalnim nadzorom ne samo sanitarne inspekcije nego i ostalih državnih službi koje u ovom dijelu prate standard učenika i studenata”, rekao je Kaluđerović.

Primjedbe prijaviti u Knjigu žalbi

Kaluđerović je kazao da korisnici usluga u JU Dom učenika i studenata Podgorica,ukoliko imaju, primjedbe mogu da prijave u Knjigu žalbi.

“Javna ustanova je ustanovila procedure planiranja i kontrole kvaliteta hrane u apsolutnoj koordinaciji ne samo sa studentskim komisijama za ishranu već i u direktnoj komunikaciji na licu mjesta sa svim korisnicima naših usluga. Takođe, učenici i studenti imaju mogućnost da pismeno prijave u Knjigu žalbi svoje primjedbe, na što uprava do kraja izvrši provjeru i otkloni eventualne nedostatke”, rekao je on.

Bonus video: