Patrijaršija: Krivokapić došao da potpiše ugovor, pa iznio nove razloge da se odloži

Porfirije "te razloge saslušao sa pažnjom, velikim strpljenjem, ali i još većim iznenađenjem, ni najmanje neuviđajući osnovanost i opravdanost namere premijera Krivokapića da ne potpiše Ugovor što je bio jedini razlog njegovog dolaska u Patrijaršijski dvor u Beogradu."

43688 pregleda 748 reakcija 105 komentar(a)
Zgrada Beogradske patrijaršije, Foto: BETAPHOTO
Zgrada Beogradske patrijaršije, Foto: BETAPHOTO

Jedini razlog dolaska predsjednika Vlade Crne Gore Zdravka Krivokapića u Patrijaršijski dvor u Beogradu je bio potpisivanje Temeljnog ugovora sa SPC, ali je on iznio nove razloge zbog kojih smatra da se potpisivanje Ugovora mora odložiti, saopšteno je večeras iz Beogradske patrijaršije.

U saopštenju koje je objavljeno posle ponoći se navodi da je srpski patrijarh Porfirije primio Krivokapića, a da su sastanku prisustvovali članovi Svetog Arhijerejskog Sinoda - mitropolit dabrobosanski Hrizostom, episkop šumadijski Jovan, kao i i Episkop budimljansko-nikšićki g. Joanikije.

Iz Patrijaršije tvrde da je juče ranije između Vlade i SPC u potpunosti usaglašen tekst Temeljnog ugovora i da su predstavnici Vlade poslepodne potvrdili da će doći u Beograd da bi Krivokapić i Porfirije potpisali ugovor.

Pozivaju se i na to da je patrijarhu Porfiriju ista namjera Krivokapića potvrđena usmeno iz Kabineta premijera.

"Posle višečasnovnog odlaganja i obaveštavanja predstojatelja Srpske Crkve o nizu potpuno različitih razloga za kašnjenje polaska iz Podgorice, oko 21.00 čas g. Krivokapić je stigao na dogovoreni sastanak. Premijer Vlade u Podgorici je izneo nove i do sada neizrečene razloge zbog kojih smatra da se potpisivanje Ugovora mora odložiti", piše u saopštenju.

Navodi da se da je Porfirije "te razloge saslušao sa pažnjom, velikim strpljenjem, ali i još većim iznenađenjem, ni najmanje neuviđajući osnovanost i opravdanost namere premijera Krivokapića da ne potpiše Ugovor što je bio jedini razlog njegovog dolaska u Patrijaršijski dvor u Beogradu."

"Njegova Svetost Patrijarh i prisutni arhijereji su izrazili veliko žaljenje i zabrinost za dalji položaj Srpske Pravoslavne Crkve i njenog vjernog naroda, s obzirom na to da jedino sa njom, iako joj pripada apsolutna većina naroda u Crnoj Gori, nije potpisan Ugovor koji joj garantuje pravni položaj, a samim tim vjerska i građanska prava svetosavskog naroda, što predstavlja čin otvorene diskriminacije. Srpska Pravoslavna Crkva i njen vjerni narod i u ovim okolnostima neće odustati od odbrane svojih prava i svojih svetinja", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: